Coronavirus: Primele teste umane pe vaccinul produs de AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt promiţătoare

Coronavirus: Primele teste umane pe vaccinul produs de AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt promiţătoare

Vaccinul experimental împotriva COVID-19 produs de compania AstraZeneca este sigur şi produce un răspuns imunitar, conform rezultatelor primelor stadii ale testelor clinice pe voluntari sănătoşi, susţin datele oferite publicităţii luni, potrivit Reuters.

Vaccinul, denumit AZD1222 şi dezvoltat de AstraZeneca în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, nu a prezentat niciun efect secundar grav şi a determinat producţia de anticorpi precum şi un răspuns imunitar din partea celulelor T, conform rezultatelor publicate în jurnalul medical The Lancet.

"Sperăm că acest lucru înseamnă că sistemul imunitar îşi va aminti de virus, astfel încât vaccinul nostru să-i protejeze pe oameni pentru o perioadă extinsă de timp", a declarat coordonatorul acestui studiu, Andrew Pollard, de la Universitatea Oxford.

"Avem însă nevoie de mai multe studii ca să putem confirma dacă vaccinul protejează eficient împotriva infecţiei cu SARS-CoV-2 şi cât de mult se va menţine această protecţie", a adăugat el.

Vaccinul companiei AstraZeneca, alături de vaccinurile unor companii precum Sinovac Biotech (China), Sinopharm (China) sau Moderna (SUA), se numără printre favoriţii cursei pentru obţinerea unui vaccin anticovid.

AstraZeneca a semnat o serie de acorduri cu guverne din diferite locuri ale lumii pentru a furniza acest vaccin, dacă se va dovedi eficient şi va obţine aprobarea organismelor de verificare a produselor farmaceutice. Compania a anunţat în mod public că nu va căuta să obţină profit de pe seama acestui vaccin în perioada de pandemie.

Cercetătorii au precizat că vaccinul a provocat efecte secundare minore mai frecvente în grupul de voluntari vaccinaţi, faţă de grupul de control, însă o parte dintre aceste efecte secundare pot fi reduse luând paracetamol.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa arată Sharapova în realitate. Restul e photoshop și iluzie...

2 Așa o fi?

3 ...

4 ...

5 Progresista Maia Sandu ocolește discret cuvântul „unire” în mesajul de 1 Decembrie