Coronavirus: Primul vaccin spaniol anti-COVID a fost autorizat pentru testare internaţională

Coronavirus: Primul vaccin spaniol anti-COVID a fost autorizat pentru testare internaţională

Vaccinul RUTI împotriva COVID-19, dezvoltat de un cercetător la Spitalul Germans Trias i Pujol din Catalonia (Spania) şi fabricat de compania farmaceutică Archivel Farma, este primul de origine spaniolă care primeşte autorizaţia pentru a realiza teste clinice internaţionale care vor fi efectuate în Argentina, relatează miercuri EFE.

Aşa cum a informat compania, vaccinul, realizat iniţial împotriva tuberculozei, se preconizează a fi eficace şi împotriva altor infecţii virale precum noul coronavirus, astfel încât a primit aprobarea Administraţiei Naţionale a Medicamentelor, Alimentelor şi Dispozitivelor Medicale (ANMAT) din Argentina pentru desfăşurarea de teste clinice.

Este vorba despre un studiu ''dublu-orb'' (double-blind) cu placebo, pe o durată de 9 luni, pentru a evalua eficacitatea vaccinului RUTI în prevenirea infectării şi diminuării ratei de mortalitate provocată de virusul SARS-CoV-2 în rândul personalului sanitar.

Vaccinul a fost dezvoltat de dr. Pere-Joan Cardona, de la Serviciul de Microbiologie din Can Ruti, şi se bazează pe aşa numita "imunitate înnăscută antrenată", altfel spus pe stimularea cu ajutorul vaccinului a imunităţii corpului şi "dotarea sa cu memorie", pentru a genera un răspuns mai bun şi mai rapid la expunerea la virus.

Dacă se va dovedi eficient, RUTI ar putea sta la baza unor vaccinuri antivirale cu spectru larg, graţie mecanismului său alternativ la generarea de anticorpii pe care îi produce vaccinarea clasică. Această nouă opţiune terapeutică ar putea fi folosită şi ca primă soluţie în epidemiile provocate de noi virusuri sau în cazul mutaţiilor suferite de un virus pandemic în urma cărora vaccinurile existente îşi pierd eficienţa iniţială.

Ar putea fi de asemenea folosit pentru întărirea imunităţii la categoriile de populaţie care nu răspund la vaccinurile specifice sau complementar la vaccinurile care generează anticorpi, de exemplu cele dezvoltate împotriva COVID-19.

După ce a primit avizul autorităţilor argentiniene, compania RUTI Immune, creată de Archivel Farma pentru a produce vaccinul, a demarat deja procedurile pentru ca dozele să poată ajunge în ţara sud-americană unde vor fi administrate unui număr de 369 de angajaţi din diferite centre sanitare.

În Spania, potrivit companiei, vaccinul va putea fi testat curând în cadrul unui test clinic, similar celui din Argentina, prin intermediul Institutului Germans Trias i Pujol (IGTP).AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa