Coronavirus: Raportorul special ONU pentru Coreea de Nord cere Phenianului să permită accesul medicilor şi asistenţilor umanitari

Coronavirus: Raportorul special ONU pentru Coreea de Nord cere Phenianului să permită accesul medicilor şi asistenţilor umanitari

Raportorul special al ONU pentru Coreea de Nord, Tomas Ojea Quintana, a apreciat luni că Phenianul ar trebui să permită accesul medicilor şi asistenţilor umanitari pentru a evalua efectul unei eventuale epidemii de coronavirus asupra populaţiei, transmite AFP.

Coreea de Nord şi-a închis frontierele şi a adoptat restricţii drastice ale deplasărilor pentru a evita răspândirea virusului şi nu a raportat până acum niciun caz de contaminare pe teritoriul naţional.

Într-o conferinţă de presă la Geneva, Quintana a cerut şi revizuirea sancţiunilor internaţionale împotriva Coreei de Nord, arătând că "izolarea suplimentară a ţării nu este o soluţie".

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a avertizat în februarie că răspândirea virusului în ţara sa ar avea "consecinţe grave". Legăturile aeriene şi feroviare internaţionale ale ţării au fost întrerupte şi s-a interzis intrarea turiştilor străini.

Coreea de Nord, supusă mai multor sancţiuni internaţionale, este cunoscută pentru sistemul medical ineficient, menţionează AFP; potrivit agenţiei, "numeroşi experţi" consideră că prevenirea este singura modalitate prin care autorităţile nord-coreene pot evita o criză medicală gravă. Conform ONU, 43% din populaţia ţării este subnutrită.

"Mulţi nord-coreeni sunt prost hrăniţi, suferă de întârzieri ale creşterii şi sunt deci mai vulnerabili în caz de infectare", a arătat expertul ONU, care a prezentat la Geneva un raport în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fără sutien în brațele lui Alex Bodi / Oana Zăvoranu, petrecere de pomină la 48 de ani!

2 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

3 Așa o fi?

4 Udrea investeşte în cel mai scump proiect imobiliar din România

5 Un fost atașat militar rus s-a dus la Deveselu ca turist. A pretins că se roagă la o biserică