Coronavirus: Rusia a început retragerea misiunii medicale din Italia

Coronavirus: Rusia a început retragerea misiunii medicale din Italia

La o lună şi jumătate după ce în Italia au aterizat mai multe avioane ale armatei ruse cu personal medical şi materiale de protecţie împotriva coronavirusului, Rusia a anunţat încheierea acestei misiuni umanitare şi repatrierea acestui personal, transmite agenţia EFE.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat miercuri că începând de joi misiunea va reveni în Rusia. În oraşul italian Bergamo, afectat în mod deosebit de epidemie şi unde s-a desfăşurat mare parte din activitatea misiunii medicale ruse, s-a desfăşurat joi o ceremonie de rămas bun, cu participarea mai multor responsabili regionali din Lombardia.

Medicii ruşi şi italieni care au lucrat împreună în spitalul de campanie amenajat în incinta complexului expoziţional din Bergamo au făcut o fotografie de grup la despărţire, pe care au scris mesajul ''Mult noroc Italia!''

Întreaga misiune rusă a avut 120 de membri şi trimiterea ei în Italia a fost convenită între preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul italian Giuseppe Conte.

Avioanele care între 22 şi 25 martie au aterizat pe aeroportul militar Pratica di Mare, în apropiere de Roma, au transportat opt brigăzi de virusologi şi epidemiologi, camioane pentru operaţiuni de decontaminare şi materiale sanitare precum măşti, combinezoane de protecţie şi ventilatoare.

Medicii militari ruşi membri ai acestei misiuni s-au deplasat apoi în Lombardia, regiunea italiană cea mai afectată de epidemia de coronavirus, unde i-au ajutat pe colegii lor italieni, iar cei din echipa de decontaminare au dezinfectat spitale, cămine de bătrâni şi spaţii publice.

Convoiul rus a parcurs Italia în camioane inscripţionate cu drapelele rus şi italian în formă de inimă şi cu mesajul (scris în italiană, rusă şi engleză) ''Din Rusia cu dragoste'', referire la celebra peliculă cu James Bond.

Ministrul italian de externe, Luigi di Maio, a transmis pe social media la finalul acestei misiuni un mesaj de mulţumire pentru ajutorul primit, în care menţionează că ''Italia nu este singură şi cultivarea prieteniei cu alte state este fundamentală''. El a combătut într-un interviu reticenţele şi criticile unor politicieni italieni care au reproşat guvernului de la Roma că mizează mai mult pe ajutorul Chinei şi Rusiei decât pe cel american, răspunzând că SUA rămân pentru Italia ''principalul aliat'', dar în acelaşi timp ''Italia este o ţară autonomă care gândeşte cu capul ei''.

Între timp, în Rusia epidemia COVID-19 continuă se se extindă, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 11.231 de noi cazuri de infectare, al căror total urcă la 177.160, dintre care 1.625 de decese.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...