Coronavirus: Sârbii stau la coadă la un mall pentru un voucher de cumpărături primit după vaccinare

Coronavirus: Sârbii stau la coadă la un mall pentru un voucher de cumpărături primit după vaccinare

Zeci de persoane s-au aşezat joi la coadă într-un mare mall din capitala Serbiei, Belgrad, în speranţa că vor fi printre primii care vor primi vaccinul anti-COVID-19 şi odată cu el un voucher de cumpărături, în cadrul ultimei iniţiative locale de stimulare a interesului pentru vaccinare, relatează agenţia Reuters.

Serbia şi-a vaccinat cu cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19 un procent de 29,81% din populaţia sa de circa 7 milioane de locuitori, iar acum guvernul doreşte să accelereze programul de vaccinare prin iniţiative precum crearea unor centre de vaccinare unde populaţia să se poată vaccina fără programare sau facilităţi pentru cumpărături în mall-uri.

De asemenea, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a promis miercuri că toate persoanele care se vor vaccina anti-COVID-19 până pe 31 mai vor primi echivalentul a 25 de euro ca premiu pentru ''responsabilitatea'' lor.

Foto: (c) ANDREJ CUKIC / EPA


La mall-ul Usce din Belgrad, sârbii care au format coada la vaccinare au dorit să fie printre primii 100 care vor primi un voucher în valoare de 3.000 de dinari (circa 25 de euro) din partea mall-ului, iniţiativă separată de cea anunţată de preşedinte. ''Este foarte ingenios, pentru că asta motivează foarte bine oamenii'', spune Nikolina, o femeie în vârstă de circa 30 de ani.

Numărul cazurilor de COVID-19 a scăzut treptat în Serbia în ultimele săptâmâni, până la circa 1.200 pe zi, iar guvernul încearcă să obţină o scădere şi mai mare pentru a putea redeschide mai mult economia. Restaurantele, cafenelele, barurile şi cluburile pot funcţiona deocamdată doar în aer liber.

O iniţiativă de stimulare a interesului pentru vaccinare a venit şi din partea unui restaurant din oraşul sârb Kragujevac, care le oferă gratis o porţie de friptură sau de gulaş celor care se vaccinează anti-COVID-19. ''Afacerea noastră, cateringul, a fost afectată în mod special (...), iar dacă vaccinarea este soluţia, atunci dorim să contribuim şi noi'', a declarat patronul restaurantului, Stavro Raskovic.

Pe lângă vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca şi Moderna, Serbia foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik V şi pe cel chinezesc Sinopharm. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…