Coronavirus: Slovacia a primit primul lot de vaccin Sputnik V din Rusia dintr-un total de 2 milioane de doze comandate

Coronavirus: Slovacia a primit primul lot de vaccin Sputnik V din Rusia dintr-un total de 2 milioane de doze comandate

Slovacia -ţara cu cea mai ridicată rată de mortalitate din cauza COVID-19 pe cap de locuitor în ultima săptămână în lume, conform site-ului Our World in Data - a primit luni primul lot de vaccin rusesc Sputnik V, dintr-un total de 2 milioane de doze comandate Rusiei, a declarat luni premierul slovac Igor Matovic, citat de AFP şi Reuters.

Autorităţile slovace se aşteaptă ca jumătate din această cantitate de vaccin comandată Rusiei să sosească luna aceasta şi în aprilie cu scopul de a accelera vaccinarea populaţiei pe fondul unei creşteri alarmante a numărului de infecţii şi decese din cauza COVID-19, potrivit premierului.

"Puteţi vedea în spatele meu primul lot din cele două milioane de vaccinuri Sputnik V pe care le-am comandat", a declarat prim-ministrul Igor Matovic pe aeroportul Kosice din estul ţării, unde un avion-cargo a adus acest transport.

Prin această nouă aprovizionare, vaccinarea în Slovacia ar putea fi accelerată cu 40%, a apreciat premierul.

Astfel, Slovacia este a doua ţară din UE, după Ungaria, care achiziţionează vaccinul rusesc Sputnik V, deşi acesta nu are aprobare pentru utilizarea de urgenţă în Uniunea Europeană.

Ministrul sănătăţii Marek Krajci a declarat că va aproba utilizarea vaccinului mai târziu în cursul zilei de luni, iar ţara ar putea începe să le folosească pentru voluntari în cel puţin două săptămâni, după inspectarea primelor loturi, a spus el.

Slovacia, ţară cu 5,5 milioane de locuitori, a raportat în medie peste 2.000 de cazuri zilnice în ultima săptămână, iar numărul deceselor a ajuns la 7.270, de la începutul pandemiei.

Republica Cehă, care a avut de asemenea o rată ridicată de infecţii în ultima săptămână, ia în calcul şi ea utilizarea vaccinului rusesc, după ce declarase anterior că va aştepta aprobarea de către agenţia UE pentru medicamente EMA, care însă nu a fost solicitată deocamdată. Premierul ceh Andrej Babis a declarat - duminică - că ţara nu mai poate aştepta. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...