Coronavirus: Turcia a autorizat un vaccin propriu împotriva COVID-19

Coronavirus: Turcia a autorizat un vaccin propriu împotriva COVID-19

Turkovac, un vaccin anti-COVID-19 produs de cercetătorii din Turcia, a fost aprobat de autorităţile din această ţară pentru a fi utilizat în regim de urgenţă şi va putea fi administrat începând de săptămâna viitoare, a anunţat miercuri ministrul turc al Sănătăţii, Fahrettin Koca, citat de Reuters şi AFP.

Ministrul Fahrettin Koca a făcut anunţul de miercuri în timpul unei vizite pe care a întreprins-o într-o unitate de producţie în care este fabricat vaccinul Turkovac, situată în Sanlirufa, o provincie din sud-estul ţării.

Specialiştii turci au început să dezvolte vaccinul Turkovac în acest an, însă data de lansare a acestui ser anti-COVID-19 a fost amânată de mai multe ori. Preşedintele Tayyip Recep Erdogan a anunţat că Turcia va distribui noul vaccin pe plan global. De asemenea, preşedintele Erdogan a promis că va trimite 15 milioane de doze de vaccin Turkovac unor ţări din Africa.

O cerere de autorizare în regim de urgenţă pentru acest vaccin cu virus inactivat a fost transmisă în luna noiembrie Agenţiei pentru medicamente din Turcia (TITCK), afiliată Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Studii clinice de fază 3 au început în luna iunie, cu 40.800 de participanţi, în Turcia.

Profesorul Ates Kara, membru al consiliului ştiinţific turc, a declarat duminică pentru agenţia de presă Anadolu că vaccinul Turkovac este "foarte eficient", însă nu a făcut publică rata de eficienţă a acestui ser.

"Până acum, niciuna dintre persoanele vaccinate cu Turkovac nu a dezvoltat o formă gravă de COVID-19 care să necesite spitalizare sau internare într-o secţie de terapie intensivă", a precizat profesorul Kara.

Turcia, o ţară cu o populaţie de 84 de milioane de locuitori, a administrat deja peste 125 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19, furnizate de producătorul chinez Sinovac şi de alianţa americano-germană Pfizer-BioNTech. Totodată, peste 51 de milioane de rezidenţi turci au fost vaccinaţi deja cu schemă completă (două doze), iar autorităţile turce au început să administreze şi doze de supra-rapel ("booster").

Potrivit datelor publicate de Ministerul turc al Sănătăţii, 82,6% din populaţia adultă a ţării (de peste 18 ani) a primit cel puţin două doze de vaccin.

Numărul zilnic al infectărilor cu noul coronavirus s-a stabilizat în Turcia în jurul pragului de 20.000, iar bilanţul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a rămas sub 200.

Peste 80.000 de decese asociate COVID-19 au fost înregistrate în Turcia de la începutul pandemiei, potrivit unui bilanţ întocmit de jurnaliştii de la AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger