Coronavirus: Un an, de la anunţul primului deces de către autorităţile chineze din cauza unui virus necunoscut

Coronavirus: Un an, de la anunţul primului deces de către autorităţile chineze din cauza unui virus necunoscut

Împlinirea unui an de la primul deces anunţat oficial de către autorităţile chineze din cauza unui virus misterios a trecut neobservată luni la Wuhan, în timp ce China încearcă să-şi schimbe imaginea de epicentru al COVID-19, comentează France Presse.

La 11 ianuarie 2020, China a anunţat primul deces cauzat de un virus necunoscut pe care îl înregistrase cu două zile înainte în Wuhan, oraş cu 11 milioane de locuitori.

La Wuhan, ca şi în alte zone din China, pandemia a fost în mare măsură luată sub control în primăvara trecută, iar bilanţul de decese rămânea oficial la nivelul de 4.634 de morţi la mijlocul lunii mai.

În acest oraş din centrul ţării, primul plasat în carantină din 23 ianuarie 2020, locuitorii şi-au continuat în mod obişnuit activităţile luni dimineaţă, în timp ce mass-media regimului comunist au trecut sub tăcere evenimentul, notează AFP.

"Wuhan este cel mai sigur oraş din China şi chiar din lume acum", susţine Xiong Liansheng, în vârsta de 60 de ani, într-un parc unde pensionarii dansează sau îşi fac exerciţiile de dimineaţă, unii cu măşti pe faţă.


Foto: (C) ROMAN PILIPEY/EPA



"Locuitorii sunt foarte conştienţi de măsurile preventive. Chiar şi nepotul meu poartă o mască când iese din casă şi are numai doi ani", adaugă Xiong.

China a fost criticata pentru reacţia sa iniţială la epidemie. Medicii din Wuhan care au alertat în legătură cu existenţei virusului SARS-CoV-2 au fost acuzaţi de poliţie de răspândirea de zvonuri.

Numele primei victime cunoscute nu a fost niciodată făcută publică. Se ştie doar că este un bărbat de 61 de ani, care frecventa piaţa de animale vii din Huanan pentru a-şi face cumpărăturile.

Această piaţă, considerată ca fiind primul focar major al epidemiei, a fost închisă la 1 ianuarie 2020. Aici erau comercializate animale vii sălbatice, considerate ca transmiţători posibili ai virusului la om.

Luni, piaţa era închisă, fiind împrejmuită cu un gard lung. Guvernul chinez nu a autorizat experţi independenţi să cerceteze locul, iar o misiune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care urma să vină în China săptămâna trecută a fost nevoită să-şi amâne vizita sine die.

Mai la nord, China s-a confruntat în ultimele zile cu o revenire epidemică limitată în Hebei, provincia limitrofă Beijingului. Aproximativ 100 de contaminări au fost anunţate acolo luni pentru ultimele 24 de ore, cea mai mare cifră la nivel naţional din iulie. Circa 18 milioane de locuitori din două mari municipalităţi nu au voie să părăsească limitele municipiilor lor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”