Coronavirus: Un studiu confirmă eficacitatea vaccinului indian Covaxin

Coronavirus: Un studiu confirmă eficacitatea vaccinului indian Covaxin

Vaccinul Covaxin, primul vaccin dezvoltat în India împotriva COVID-19, previne în mod clar îmbolnăvirea, arată un studiu publicat joi, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a aprobat deja acest vaccin promiţător pentru ţările sărace, informează AFP.

Vaccinul este "foarte eficient împotriva COVID-19 simptomatic (...) la adulţi", rezumă acest studiu publicat în The Lancet, adăugând că a fost tolerat bine, fără efecte secundare grave semnificative.

OMS a aprobat deja de urgenţă acest vaccin în urmă cu câteva zile şi s-a bazat pe acest studiu - citând aceleaşi cifre de eficacitate -, care nu fusese încă făcut public.

Produs de grupul Bharat Biotech, Covaxin a intrat astfel pe lista OMS a vaccinurilor anti-COVID-19, pe care se mai află Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm şi Sinovac.

Studiul, realizat pe un eşantion de 25.000 de persoane vaccinate fie cu Covaxin, fie cu placebo, indică mai puţin cu aproximativ trei sferturi de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate. Eficacitatea este mai mică decât cea observată iniţial în cazul vaccinurilor cu ARN mesager de la Pfizer şi Moderna, dar rămâne ridicată.

Acest vaccin este deosebit de interesant pentru ţările sărace şi în curs de dezvoltare deoarece necesită mai puţină logistică decât cele cu ARN mesager, care trebuie păstrate la temperaturi foarte scăzute, ceea ce implică capacităţi logistice semnificative.

Covaxin ar putea aşadar "îmbunătăţi oferta insuficientă de vaccinuri ce afectează în mod disproporţionat ţările cu venituri mici şi medii", au salutat într-un comentariu cercetătorii chinezi Jing-Xin Li şi Feng-Cai Zhu, care nu au participat la studiu. Aceştia menţionează, totuşi, unele limitări: studiile au fost efectuate doar în India, ceea ce limitează posibilitatea de a generaliza aceste rezultate la alte populaţii.

Totodată, studiul a fost realizat în perioada noiembrie 2020 - ianuarie 2021, înaintea generalizării variantei Delta, care este mai contagioasă şi, prin urmare, potenţial mai rezistentă la vaccinare. Cercetătorii au reuşit, totuşi, să identifice care pacienţi erau deja infectaţi cu varianta Delta la acea vreme. În grupul vaccinat, proporţia acestora este cu două treimi mai mică decât în grupul placebo, ceea ce sugerează a priori că vaccinul este mai puţin eficient împotriva acestei variante, dar totuşi protejează. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...