Coronavirus: Un vaccin experimental danez a funcţionat, în testele pe animale, împotriva mutaţiei descoperite la nurci (cercetător danez)

Coronavirus: Un vaccin experimental danez a funcţionat, în testele pe animale, împotriva mutaţiei descoperite la nurci (cercetător danez)

Un potenţial vaccin candidat în curs de a fi dezvoltat în Danemarca s-a dovedit, în testele iniţiale pe animale, eficient împotriva unei mutaţii a noului coronavirus descoperite la nurci în această ţară, a afirmat joi un cercetător care lucrează la acest vaccin, transmite Reuters.

Autorităţile daneze au început săptămâna trecută sacrificarea a 17 milioane de nurci, avertizând că o tulpină recent depistată la aceste animale din crescătorii şi la oameni ar putea face ineficiente viitoare vaccinuri anti-COVID.

Primele studii despre tulpina mutantă, denumită Cluster 5, au arătat o senzitivitate redusă a virusului la anticorpi, ceea ce ar putea compromite eficacitatea unor viitoare vaccinuri, au afirmat autorităţile săptămâna trecută.

Însă anticorpi de la iepuri trataţi cu un vaccin pe cale de a fi dezvoltat de Institutul naţional danez al serului (SSI) au învins cu succes tulpina Cluster 5, potrivit lui Anders Fomsgaard, cercetător principal la SSI.

'Nu am rezistat să nu testăm anticorpii de iepure pe care îi avem împotriva Cluster 5 şi a funcţionat', a afirmat Fomsgaard la postul de radio DR joi.

Vaccinul experimental danez, aflat în stadii timpurii de dezvoltare, urmează să intre în prima fază de testare pe oameni, în care nu este sigur dacă va avea acelaşi efect.

'Dacă aceasta se va aplica şi la alte vaccinuri şi dacă se va aplica la anticorpi umani nu ştim', a indicat Fomsgaard.

Centrul European de Prevenţie şi Control al Bolilor (ECDC) a atenţionat joi, într-o evaluare de risc, că există 'în prezent o incertitudine ridicată' cu privire la ameninţarea potenţială reprezentată de răspândirea virusului la nurci, mutaţiile acestuia şi transmiterea sa ulterioară din nou la oameni. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 O să aveți un șoc după ce veți citi povestea asta! Așa vi se fură țara, dragi români!

2 Interlopi la PNL

3 „Pot să filmez și eu puțin bucătăria ta?” / Interlopii României au început să-și afișeze ostentativ bogăția

4 DEZVĂLUIRI Pesediștii înroșeau telefoanele / Presiunile puse de cumnatul lui Adrian Năstase asupra conducerii AS…

5 Sex cu năbădăi în Oltenia! / Patron amenințat cu pistolul de amantul nevestei!