Coronavirus: Unele variante ale SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpii neutralizanţi (studiu)

Coronavirus: Unele variante ale SARS-CoV-2 sunt mai rezistente la anticorpii neutralizanţi (studiu)

Unele dintre noile variate ale SARS-CoV-2 au dovedit rezistenţă la efectul anticorpilor neutralizanţi în experimente de laborator, ceea poate avea implicaţii în elaborarea de vaccinuri şi terapii cu anticorpi împotriva COVID-19, potrivit unui studiu publicat joi de revista Nature Medicine, relatează EFE.

Anticorpii neutralizanţi - produşi de organism ca răspuns la infecţie sau de un vaccin - blochează capacitatea virusului de a pătrunde în celulele gazdă şi sunt importanţi pentru a ajuta la generarea imunităţii pe termen lung.

Totuşi, nu este încă clar dacă anticorpii împotriva SARS-CoV-2 pot neutraliza şi noile variante ale coronavirusului.

În acest studiul publicat de Nature Medicine , Michael Diamond şi Ali Ellebedy, de la Washington University School of Medicine (St. Louis, Missouri), şi Pei-Yong Shi, de la University of Texas Medical Branch (Galveston, Texas) au evaluat capacitatea anticorpilor de a neutraliza tulpinile recente de SARS-CoV-2, precum varianta din Marea Britanie (B.1.1.7).

A fost studiată şi capacitatea anticorpilor de a neutraliza virusuri sintetice create în laborator ce conţin proteina spike (S) precum varianta sud-africană (B.1.351) şi cea braziliană, precum şi noua variantă Washington (Wash SA-B.1.351).

Pentru acest studiu, autorii au recoltat anticorpi monoclonali şi plasmă (ce conţine anticorpi neutralizanţi de la pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 şi de la persoane cărora li s-a administrat vaccinul de la Pfizer-BioNTech, iar apoi au verificat capacitatea lor de neutralizare în faţa variantelor naturale de SARS-CoV-2 şi a variantelor sintetice create în laborator.

Majoritatea testelor au arătat "o activitate inhibitoare redusă" împotriva virusului cu proteina spike sau altor mutaţii ale SARS-CoV-2 la poziţia E484K (prezentă şi la tulpina britanică B.1.351), fapt ce demonstrează că anticorpii neutralizanţi actuali "pot avea o eficienţă mai scăzută" asupra variantei sud-africane sau celei britanice.

Aceste rezultate poate avea implicaţii terapeutice, având în vedere că plasma imună a persoanelor infectate la începutul pandemiei ar putea să nu protejeze pacienţii infectaţi cu unele dintre noile tulpini. Autorii au precizat însă că trebuie coroborate cazurile mai multor pacienţi pentru a putea sprijini aceste rezultate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…