Coronavirus: Ungaria a distrus 10% din dozele de vaccin rusesc Sputnik V, pentru că au expirat

Coronavirus: Ungaria a distrus 10% din dozele de vaccin rusesc Sputnik V, pentru că au expirat

Ungaria a distrus 200.000 de doze expirate, 10% din numărul total de doze achiziţionate, din vaccinul rusesc anticoronavirus Sputnik V, tratament neautorizat nici de Uniunea Europeană (UE), nici de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite miercuri EFE.

Ungaria a fost singura ţară membră a UE care a folosit în masă acest vaccin, precum şi vaccinul chinezesc Sinopharm, în cadrul campaniei de vaccinare, plus cele patru vaccinuri aprobate până acum de UE: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Janssen.

Cele 1,8 milioane de doze de Sputnik V folosite în Ungaria reprezintă 14% din toate dozele inoculate, în timp ce vaccinul chinezesc a fost administrat unui număr de 2 milioane de persoane, adică o pondere de 15%.

Potrivit postului de televiziune privat Rtl Klub, guvernul ungar a recunoscut că vaccinurile distruse depăşiseră cele şase luni de valabilitate.

Slovacia a folosit 40.000 de doze din vaccinul rusesc, însă în cele din urmă a încetat să-l mai utilizeze, în timp ce în ţări precum Austria, Croaţia sau Republica Cehă s-a discutat despre achiziţionarea serului Sputnik V, dar ulterior acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu intenţionează să mai cumpere vaccinuri ruse sau chineze, potrivit EFE.

Rata de vaccinare cu schema completă se situează în Ungaria la 63,5%, din cele 9,7 milioane de locuitori, şi doar 29% din populaţie a primit o doză de rapel (booster).

Ungurii vaccinaţi cu Sputnik pot călători în foarte puţine ţări din UE, dat fiind că serul nu este autorizat de blocul comunitar şi nu este recunoscut pe certificatul verde.

Potrivit EFE, vaccinul rus este autorizat în mai bine de 70 de ţări şi are o eficacitate de 97,6%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu