Coronavirus/Horaţiu Moldovan (MS): Centrele de carantină sunt puse la dispoziţie de autorităţile locale şi sunt gestionate de MAI

Coronavirus/Horaţiu Moldovan (MS): Centrele de carantină sunt puse la dispoziţie de autorităţile locale şi sunt gestionate de MAI

Centrele de carantină sunt puse la dispoziţie de autorităţile locale, sunt gestionate de Ministerul de Interne şi controlate de către direcţiile de sănătate publică, a explicat, marţi, la Parlament, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan.

Potrivit acestuia, paza celor care se află în carantină este o problemă care ţine de Poliţia Locală.

"Poliţia Locală are în responsabilitate aceste centre. Este important să existe o izolare epidemiologică. Dacă medici de la direcţia de sănătate publică respectivă certifică această izolare epidemiologică, lucrurile sunt în regulă. Dacă nu, nu", a spus Moldovan.

El a avertizat că persoanele care nu respectă indicaţiile de izolare şi carantina intră "sub incidenţa legii".

"Dacă nu se respectă legea, cetăţenii respectivi sunt sub incidenţa legii, chiar şi în cazul izolării voluntare - există articol de lege care prevede sancţiuni, chiar severe în situaţia în care cineva pune în pericol din punct de vedere epidemiologic comunitatea. Îşi asigură singure cele necesare traiului familiile respective. Toţi membrii familiei sunt în situaţia de a rămâne în domiciliul respectiv, dar aprovizionarea trebuie limitată la minimum de către familia respectivă", a arătat Moldovan.

Referindu-se la achiziţia de materiale de protecţie, Moldovan a amintit că procedura este în curs.

"Se vor achiziţiona materiale de protecţie: costume, kituri, măşti, soluţii biocide pentru a rezolva această problemă. Procedura este în curs de achiziţie. (...) Se pare că săptămâna aceasta... Această procedură a fost iniţiată la începutul lunii februarie şi făcut obiectul unei ordonanţe de urgenţă. Încă sunt în procedură de achiziţie. Printr-o soluţie rapidă de urgenţă vom avea aceste materiale în depozite. Teste nu sunt în fiecare spital judeţean şi nici nu credem că este necesar asta. Teste se găsesc la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", la "Victor Babeş" şi în clinicile de boli infecţioase de la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Constanţa", a mai arătat medicul. AGERPRES/(A - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dobitocul ăsta prezintă știri la Antena 3! / Citiți și voi ce personaje adăpostește cloaca lui Voiculescu!

2 Cuplu de sătmăreni ucis cu brutalitate. Suspectul a violat soţia şi apoi i-a omorât pe cei doi soţi

3 Așa o fi?

4 Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

5 VIDEO Scandal cu răniți, mașini avariate și două femei care s-au înjunghiat, în Harghita