Corpul de control al premierului: Ministerul Economiei să analizeze cum a ajuns Dac Air să execute silit statul

Corpul de control al premierului spune că este necesar ca Ministerul Economiei să efectueze o analiză detaliată a modalității în care societatea Dac Air SA a ajuns să execute silit statul român și, în plus, ministerul să stabilească cuantumul prejudiciului probabil cauzat statului și să sesizeze organele de urmărire penală.

Potrivit unei sinteze publicate pe site-ul control.gov.ro al Corpului de control, pentru stabilirea modului în care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) "a apărat și protejat interesele legale ale statului român, proprietar al acțiunilor executate silit, este necesar ca Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri să efectueze o analiză detaliată a modalității în care Dac Air SA a ajuns să execute silit statul român și a cauzelor pentru care același stat român nu a reușit să se înregistreze în calitate de acționar și să exercite atributele aferente calității de acționar și, totodată, să stabilească cuantumul prejudiciului probabil cauzat statului român, iar ulterior acestei evaluări să sesizeze organele de urmărire penală și să informeze Corpul de control al prim-ministrului cu privire la rezultatele analizei și demersurilor întreprinse".

Corpul de control a desfășurat, începând cu 31.10.2016, o acțiune de documentare în legătură cu modul de desfășurare a relațiilor comerciale dintre AAAS și Dac Air, "care au condus la instituirea sechestrelor asupra acțiunilor societăților la care statul român are calitatea de acționar". Perioada supusă documentării a fost 1996 — prezent, se arată în documentul citat.

AAAS este o instituție de specialitate a administrației publice centrale, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea Ministerului Economiei.

Potrivit Corpului de control, Convenția-cadru 1345/08.11.1996, Contractul de cesiune 36/15.02.2000 și Contractul de tranzacție 17669/25.11.2004 "au fost încheiate în mod defectuos, conținând clauze ambigue și neclare, fapt ce a generat posibile prejudicii patrimoniului statului român".

Corpul de control mai spune că participația Bancorex la Dac Air a fost preluată de BCR, iar ulterior, potrivit prevederilor OUG 18/2004, AAAS (fosta AVAS) a preluat toate drepturile și obligațiile BCR, astfel instituția publică fiind obligată să achite participația fostei Bancorex la capitalul social al Dac Air.

Totodată, Corpul de control precizează că, potrivit unei sentințe din 29.09.2010 a Tribunalului București, Secția a VI-a Comercială, rămasă definitivă și irevocabilă, devenită titlu executoriu, AVAS (actuala AAAS) a fost obligată să plătească Dac Air 9.671.328 USD (cu titlu de prejudiciu efectiv suferit de Dac Air în perioada 01.01.2004 — 31.12.2004, ca urmare a neîndeplinirii obligației de efectuare a vărsămintelor, conform Convenției — cadru 1345), precum și 256.512,54 lei (cheltuieli de judecată).

Până la 1.11.2016 au fost executate silit 23 de societăți la care statul român deține calitatea de acționar, iar 179 societăți (de asemenea, având ca acționar statul român) se află, în prezent, în procedura de executare silită, precizează Corpul de control.

Conform sursei citate, din informațiile de la Oficiul Registrului Comerțului, acționarii cunoscuți anterior ai Dac Air sunt, în mare majoritate, societăți radiate/dizolvate, care dețin 91% din cota de participare la beneficii și pierderi. De asemenea, "acționarii actuali ai Dac Air SA și, deci, beneficiarii sumelor încasate de aceasta prin executarea silită a unor societăți cu capital de stat nu sunt cunoscuți", spune Corpul de control.

În sinteza citată se arată că AAAS nu este înscrisă în Registrul Acționarilor Dac Air. "Lipsa înregistrării echivalează cu lipsa calității de acționar al Dac Air SA pentru AAAS, prin prisma regimului legal al societăților pe acțiuni, cu consecința directă a prejudicierii statului român — neîncasarea dividendelor aferente cotei de 8% din capitalul social, din 2010 și până în prezent", spune Corpul de control.

Totodată, echipa care a efectuat controlul a propus transmiterea Notei de informare privind această acțiune de documentare către premier, care a dispus efectuarea verificării, se mai arată în sinteza citată.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Alertă, pesedist în delir! Deputatul Mitralieră: „Ca medic, vă spun că prin termoscanare se accesează toate da…

2 ULTIMA ORĂ / Focar de coronavirus la unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. 27 de angaja…

3 Festival de pesedism în PNL! După ce și-a pus verișoara la Antibiotice SA, ministrul Tătaru face presiuni să-ș…

4 BREAKING Primele imagini din „oaza de relaxare” a lui Dragnea de pe insula Belina, unde mergeau liderii PSD l…

5 Birchall o pune la punct pe judecătoarea PSD, care, mințind, a luat apărarea CCR și a criticat CEDO, în cazul …

recomandări

Te ia DNA: Puescu Daniel/Deputat Ion Cupa

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Un tip a creat ciocanul lui Thor cu electromagneţi şi amprentă