Corupţie: Parchetul cere 20 de ani de închisoare pentru fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak

Corupţie: Parchetul cere 20 de ani de închisoare pentru fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak

Parchetul a cerut, joi, 20 de ani de închisoare pentru fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak, judecat pentru corupţie, relatează AFP.

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung deseori la închisoare de îndată ce pleacă de la putere, adesea după o alternare a forţelor politice la conducerea ţării. Cei patru foşti preşedinţi sud-coreeni, încă în viaţă, au fost toţi fie inculpaţi, fie condamnaţi.

Preşedinte al ţării din 2008 până în 2013, Lee Myung-bak, în vârstă de 76 de ani, a fost acuzat în aprilie de corupţie, abuz de putere, deturnare de fonduri sau evaziune fiscală.

Parchetul a cerut, de asemenea, în faţa tribunalului din Seul ca inculpatul să plătească amenzi în valoare de 26,1 miliarde de woni (20 milioane euro).

"Acuzatul a adus atingere principiilor Constituţiei folosind autoritatea sa de preşedinte în scopuri personale", au menţionat procurorii într-un comunicat. "Prin urmare, el a devenit al patrulea preşedinte al Coreei de Sud care a fost arestat pentru acuzaţii penale, imprimând semne de neşters asupra istoriei constituţionale", notează sursa citată.

Potrivit acuzării, Lee a acceptat mită în valoare totală de 11 miliarde de woni între alegerea sa, la sfârşitul anului 2007, şi 2012.

El este suspectat că a fost mituit de către Grupul Samsung pentru a acorda în 2009 graţierea prezidenţială a preşedintelui gigantului sud-coreean Lee Kun-Hee, condamnat pentru evaziune fiscală. Samsung, la fel ca şi fostul preşedinte, neagă aceste acuzaţii.

Cele 11 miliarde de woni reprezentând mită ar include 1,7 miliarde provenite din fonduri secrete ale NIS, serviciile de informaţii din Coreea de Sud, şi 3,5 miliarde plătite în schimbul unor favoruri de către oameni de afaceri.

Lee a declarat că este "insultat" de aceste acuzaţii şi a menţionat că mărturiile rudelor şi colaboratorilor săi au fost "inventate de la zero".

Verdictul este aşteptat până la 8 octombrie, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

În luna august, condamnarea pentru corupţie şi abuz de putere a fostei preşedinte Park Geun-hye, destituită în 2017 în urma unui scandal răsunător, a fost mărită la 25 de ani de închisoare.

Înaintea ei, alţi doi preşedinţi, Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-woo, au fost găsiţi vinovaţi pentru trădare şi corupţie în anii '90.

Predecesorul lui Lee, Roh Moo-hyun s-a sinucis în timp ce era implicat într-un scandal de corupţie în 2009. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

2 Date care dau de gândit / Rusia a scos din depozite ce avea mai bun, dar încă mai are resurse pentru încă doi ani de război

3 „Wow, sexul din filme este foarte real”

4 VIDEO Momente de stupoare la Budapesta! / „A fost ca și cum suveranitatea Ungariei a fost cedată chinezilor”

5 VIDEO Aceste imagini bizare sunt din Germania...