Costin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se închide

Costin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se închide

Complexul Energetic Oltenia nu se închide și nu s-a discutat niciodată despre închiderea lui, le-a spus luni ministrul Economiei, Costin Borc, minerilor care au protestat în Piața Victoriei, care în prima fază l-au aplaudat, pentru ca la final să îl huiduie.

"Am un mare respect pentru manifestația dumneavoastră. Am discutat cu colegii dumneavoastră, liderii de sindicat. Nu se închide și nu s-a discutat vreodată să se închidă Complexul Energetic Oltenia. Am discutat cu liderii de sindicat să ne întâlnim o dată la două săptămâni să punctăm lucrurile pe care le-am convenit, în așa fel încât Complexul Energetic Oltenia să devină societatea fanion a energiei", a spus Borc.

El a fost rugat de protestatari să răspundă la o întrebare, dar a refuzat și a plecat, moment în care cei prezenți au strigat că vor miniștri patrioți și "afară cu hoții din țară".

Ministrul Economiei a avut anterior o întâlnire cu liderii de sindicat, cărora le-a transmis că se vor face restructurări și disponibilizări în sistem.

"Consider că este un semnal de alarmă important, pe care dânșii l-au tras asupra situației din sistemul energetic național, situație care nu este de astăzi, de ieri, este cauzată de ani și ani de zile de neglijare a problemelor marilor companii din sistemul energetic național. (..) vor fi făcute restructurări și disponibilizări. Este important ca aceste restructurări, când se fac, să fie făcute cu respectul cuvenit față de oameni. Nu se închide Complexul Energetic Oltenia", a spus Borc după întâlnirea cu delegația minerilor.

La rândul său, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că marșul minerilor a fost unul de atenționare în legătură cu ceea ce se întâmplă în piața de energie.

"Parlamentul următor trebuie să reglementeze legal piața de energie pentru români și nu împotriva românilor. Instituțiile de control trebuie să își facă treaba până la capăt (..). Programul de restructurare nu înseamnă disponibilizare. Dacă se dorește a se da afară oameni, acele persoane trebuie să aibă protecție", a spus Pârvulescu.

Câteva sute de mineri și energeticieni au protestat, luni, în Piața Victoriei din Capitală. Ei au avut bannere pe care scrie "ANRE, de ce opriți mina Gorjului? Siguranța energetică a țării în pericol", "Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni", "Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia". De asemenea, aceștia au purtat veste pe care era inscripționat mesajul: "Certificatele verzi, subvenții din banii românilor pentru regenerabile".

Membrii Federației Naționale Mine Energie au plecat luni, 11 aprilie, într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, protestând față de situația Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic, în general, se arată într-un comunicat al Federației remis AGERPRES.

"Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu — Craiova — Slatina — Pitești — București este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia", precizează președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, în comunicatul menționat.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II și SE Ișalnița — vor intra în șomaj.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de către CEO, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.

"Pentru perioada anului în care cererea de energie produsă pe bază de cărbune din sistem atinge cote minime, respectiv pentru lunile aprilie, mai și iunie 2016, s-a propus reducerea/întreruperea unor activități în fiecare dintre sucursalele/subunitățile CE Oltenia, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier. Ca urmare a reducerii/întreruperii unor activități, un număr de 270 salariați de la Sucursala Electrocentrale Craiova II și 370 salariați de la Sucursala Electrocentrale Ișalnița se vor afla la dispoziția angajatorului în perioada menționată și vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază și sporul de vechime, conform prevederilor CCM (contractului colectiv de muncă) aplicabil al CE Oltenia", au precizat, pentru AGERPRES, oficialii CE Oltenia, în data de 16 martie 2016.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari față de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

AGERPRES/(AS-autor: Florin Bărbuță, editor: Andreea Marinescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 BRRR! / „Dacă va atinge țărmul, va fi o situație conform articolului 5”

2 „Câinele turbat” despre Armata Rusiei: „Stupidă din punct de vedere operațional” și „incompetentă tactic”.

3 Noi detalii despre românca ucisă de rechin în Egipt

4 Cum a găsit CNSAS documentele olografe care au dovedit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

5 Dezvăluiri șocante despre corupția din Armata Rusiei / Soldați forțați să se prostitueze și ofițeri care inventează trupe pentru a le încasa solda