Costin Borc: Vrem să sprijinim dezvoltarea capitalului românesc; trebuie să ajutăm producătorii români să facă export

Dezvoltarea capitalului românesc trebuie sprijinită, iar producătorii români trebuie ajutați să devină exportatori de succes, a declarat joi Costin Borc, vicepremier și ministru al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, la cea de-a doua ediție a Forumului 'Exporturile - motor de creștere pentru România'.

"Vrem să sprijinim dezvoltarea capitalului românesc. Fără producție, în România nu putem vorbi de export. Trebuie să ajutăm producătorii români pentru a deveni exportatori de succes. Punerea împreună a comerțului exterior și a investițiilor străine este un mecanism prin care rețeaua externă a ambasadelor României devine în primul rând o rețea externă a comerțului românesc și a investițiilor. Prin instrucțiunile pe care le dăm reprezentanților comerciali din ambasade s-a schimbat complet dinamica activității acestora', a spus Costin Borc.

El a subliniat că aceste reprezentanțe sunt în slujba exportatorilor. Totodată, ministrul a afirmat că și la nivel de instituție trebuie să se facă un sistem de internaționalizare a serviciilor din ambasade, iar unele servicii să fie făcute contra cost.

"Vrem să măsurăm performanțele noastre instituționale, dar și ale companiilor", a mai precizat Borc.

Dezbaterile din cadrul forumului au adus în prim plan aspecte privind zona de exporturi în Strategia Națională de Export, evoluția exporturilor în 2016 și domeniile "vedetă" care vor excela în acest an, în condițiile în care diversificarea exporturilor, atât prin recuperarea unor piețe pierdute (Orientul Mijlociu, Nordul Africii, China, Asia) cât și prin identificarea de noi piețe, și dezvoltarea capitalului românesc sunt percepute ca oportunități pentru România.

"Diplomația economică este foarte importantă pentru România. Am dat instrucțiuni clare reprezentanților ambasadelor României de a sprijini toate firmele exportatoare. Lucrăm la o nouă dimensiune a sistemului de reprezentare economică prin comerț exterior. Evaluarea personalului ambasadelor se va face prioritar prin prisma performanțelor economice. Ar trebui să vedem însă în ce măsură operatorii economici români ar fi de acord cu o regândire a rolului sistemului cameral național după modelul altor Camere de comerț europene performante, precum cea din Germania", a spus Lazăr Comănescu, ministrul de Externe.

Potrivit acestuia, continuarea demersului început în cadrul ambasadelor este important, precum și revenirea pe alte piețe precum cele din Asia și Iran, iar reprezentanța noastră de la CE ar putea deveni promotoarea unor măsuri noi în domeniul comerțului intracomunitar.

"Mergem spre o reindustializare, iar Brexitul nu poate schimba evoluția noastră. România trebuie să știe să își joace cartea. Avem o șansă bună, iar cea mai importantă problemă pe care am putea să o avem este cea a forței de muncă. Trebuie să credem în noi", a spus vicepremierul Costin Borc.

Cu prilejul Forumului, vicepremierul Costin Borc a apreciat că, deși exporturile românești își continuă și în 2016 trendul de creștere, cresc și importurile, iar creșterea economică a României este bazată pe consum.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

2 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

3 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…

4 FOTO Priviți! Baroni pesediști din administrația Bucureștiului prinși moșmondind la o vilă pe o insulă din Gre…

5 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…