Costul cu mâna de lucru este de cinci ori mai mic în România decât în UE dar crește rapid

Costul cu mâna de lucru este de cinci ori mai mic în România decât în UE dar crește rapid

Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura și administrația publică) în anul 2015 a fost de 25 de euro în Uniunea Europeană și de 29,5 euro în zona euro, cele mai scăzute costuri fiind în Bulgaria (4,1 euro pe oră) și România (5 euro pe oră) iar cele mai mari în Danemarca (41,3 euro pe oră) și Belgia (39,1 euro pe oră), potrivit datelor comunicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat).

În 2015 comparativ cu 2014, costul orar cu mâna de lucru a crescut cu 2% în UE în timp ce în cazul României a înregistrat o creștere de 8,2%, un avans mai mare (15,2%) fiind înregistrat doar în Marea Britanie. Însă calculat în moneda națională, România a înregistrat în 2015 comparativ cu 2014 cel mai puternic ritm de creștere a costului orar cu mâna de lucru din rândul statelor non-membre ale zonei euro (8,3%), de la 20,5 lei la 22,2 lei.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale precum contribuțiile sociale plătite de angajatori.

În UE ponderea costurilor non-salariale a fost de 24% și în zona euro de 26%, în rândul statelor membre cea mai mică pondere a costurilor non-salariale fiind înregistrată în Malta 6,6% și cea mai mare în Franța (33,2%).

În România ponderea costurilor non-salariale a fost de 22%.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?