Covrigul simplu mâncat pe stomacul gol, cel mai nesănătos aliment. Explicațiile unui medic

Covrigul simplu mâncat pe stomacul gol, cel mai nesănătos aliment. Explicațiile unui medic

Un banal covrig simplu consumat dimineața, pe stomacul gol, are un efect mai dăunător în organism decât o băutură răcoritoare îndulcită, blamată pentru cât de nesănătoasă este.

Un covrig simplu consumat greșit este foarte nesănătos FOTO pexels.com

Știm cu toții cât de nesănătoase sunt dulciurile sau băuturile răcoritoare îndulcite, pe termen lung. Ne predispun la anumite afecțiuni, duc la creșterea în greutate, în final ne predispun la boli metabolice și diabet.

Medicul Mihail Pautov, cunoscut în mediul online datorită modului în care explică diferite probleme de medicină, a făcut un mic experiment în care compară efectul pe care îl are asupra glicemiei consumarea unei băuturi răcoritoare îndulcite și consumarea unui banal covrig.

Medicul demonstrează că acesta produce în organism o creștere a glicemiei mai mare decât acea produsă de băutura îndulcită. Într-un material video arată apoi o comparație grafică a modului în care a crescut glicemia atunci când a consumat băutura răcoritoare, față de creșterea glicemiei produsă de covrigul consumat.

Am mâncat acest covrig sumplu, cumpărat din fața unei stații de autobz. L-am mâncat pe stomacul gol”, începe el explicația.

Glicemia, creștere severă

Apoi arată cele două grafice comparate și ce s-a întâmplat după creșterea glicemiei.

O glicemie (care a crescut, n.red.) rapid la 155, după care o scădere bruscă, a plonjat la aproape de 70, adică hipoglicemic. Intens hipoglicemic”, mai spune el.

Apoi vine cu explicațiile. „Ce însemană asta: spike (o creștere severă, n.r.) mare de glicemie - este nesănătos. După asta urmează spike mare de insulină, insulina în cantitate mare, zilnic, ne duce la ceea ce se cheamă rezistența la insulină. Corpul nostru nu acceptă atâta insulină, iar rezistențala insulină creează și mai mult insulină, care duce la sindrom metabolic și diabet, în timp”, mai justifică medicul.

După acea creștere, a urmat o scădere serioasă a glicemiei, despre care a continuat să explice.

Această scădere bruscă a glicemiei – care m-a dus în zona de hipoglicemie, mi-a creat confuzie, un declin cognitiv tranzitoriu și mi-a dat o senzație puternică de foame. Nu mă puteam concentra, nu mai aveam chef să vorbesc cu oameni, tot ce voiam era să mănânc. După care am băut o bere fără alcool și mi-am recămătat glicemia”, mai arată el.

Atenție, cum combinăm alimentele

În schimb, în momentul în care a consumat același covrig, dar combinat cu somon, parmezan și salată, lucrurile au stat diferit.

Glicemia mi-a crescut foarte puțin, n-am mai avut acea senzație de foame, nu mi-a crescut nici insulina mult, nu am mai avut acea confuzie”, a mai menționat el, concluzionând, apoi, că acel covrig, consumat în mod greșit, poate fi printre cele mai dăunătoare alimente, chiar mai dăunătoare decât cea mai blamată băutură răcoritoare, incriminată pentru creșteri în greutate.

Țineți minte că acel covrig vă face mai rău decât acea băutură răcoritoare. Acel covrig produce o furtună metabolică atunci când îl consumăm pe stomacul gol”, conchide el.

Medicul poartă un senzor de monitorizare continuă a glicemiei, ca metodă de prevenție a diabetului. Deși nu o recomandă oricui, el spune că metoda a relevat faptul că există foarte mulți adulți tineri car sunt în prediabet și nu știau despre asta. De asemenea, atrag atenția asupra faptului că e foarte important cum combinăm alimentele, pentru a ne bucura de o viață sănătoasă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…