Crăciun (BCR Pensii): Provocarea acestui an este să nu sacrificăm anii 2018, 2019 și 2020; scăderea impozitelor nu mai este posibilă

Crăciun (BCR Pensii): Provocarea acestui an este să nu sacrificăm anii 2018, 2019 și 2020; scăderea impozitelor nu mai este posibilă

În România nu mai este loc pentru reduceri de taxe, având în vedere că țara noastră are, deja, cel mai mic buget din Uniunea Europeană și, cu toate că anul 2017 arată bine din punct de vedere macroeconomic, istoria demonstrează că putem avea cifre record de creștere, dar și cifre record de recesiune, susține Radu Crăciun, director general BCR Pensii.

"Suntem într-un proces de neoprit pentru scăderea impozitelor. Dar acest lucru nu mai este posibil. Deja suntem țara cu cel mai mic buget din Uniunea Europeană. Ca țară, nu putem să continuăm la nesfârșit să scădem veniturile bugetare", a explicat Radu Crăciun, în cadrul unei conferințe pe teme de antreprenoriat.

Potrivit acestuia, indiferent ce procente din PIB se alocă unor domenii, spre exemplu pentru Apărare, sumele rămân insuficiente în condițiile unor venituri bugetare în scădere.

În acest context, economistul citat a făcut un apel la mediul de afaceri să spună stop reducerilor de impozite, pentru că o scădere suplimentară a veniturilor bugetare se va răsfrânge asupra costurilor de operare ale companiilor, cele cu forța de muncă, cu timpul pierdut cu transportul mărfurilor etc.

Mai mult, Radu Crăciun atrage atenția asupra faptului că nu trebuie să ne limităm la anul 2017 când analizăm situația macroeconomică a României, ci este mai important să privim în dinamică, cel puțin pentru anii 2018 și 2019.

"Provocarea acestui an este să nu sacrificăm 2018, 2019, 2020. (...) 2017 este doar un element de detaliu al tabloului general. Cred că am face o mare greșeală să ne limităm doar la 2017. Anul acesta va arăta super din punct de vedere macroeconomic. Inflația va ajunge la 2%, nivel perfect pentru România, vom avea probabil, din nou, cea mai mare creștere economică din Europa, impozitele scad, consumul este și el foarte puternic, și atunci de ce ne-am îngrijora? Noi am mai fost aici! Am mai avut în România creșteri record, când consumul trecea de tavan. Dar am văzut și că economia românească are o volatilitate foarte mare. Am avut cifre record de creștere, dar și cifre record de recesiune", a mai spus Radu Crăciun.

Mai mult, șeful BCR Pensii susține că, din nou, autoritățile stimulează economia prin politica fiscală, care deja crește susținut, ceea ce duce la o nouă creștere record în Europa, dar "ne pregătim să avem și deficit record în Europa".

Pe de altă parte, economistul citat susține că, în această perioadă, riscurile externe care planează asupra României nu sunt de natură economică, ci de natură geopolitică.

"Spre deosebire de anii precedenți, în care am asistat la evoluții liniare, în acest moment, transformările contextului geopolitic din care suntem parte sunt revoluționare, istorice și, mai presus de toate, nu doar că se întâmplă repede, dar odată ce se vor consolida, vor defini lumea pentru următorii 50 — 100 de ani. Din punct de vedere economic, contextul internațional nu arată rău deloc. America arată bine din punctul de vedere al creșterii economice, în UE, în sfârșit apar elemente care sugerează că inflația începe să crească, avem creștere economică în accelerare, retragerea SUA de pe piețele internaționale va ridica mingea la fileu marilor exportatori europeni, în frunte cu Germania. Deci principalul risc extern pentru România nu provine din zona economică, ci din cea politică și geopolitică", a mai spus Crăciun.

Referitor la apartenența la Uniunea Europeană, acesta susține că, prin ceea ce se întâmplă în prezent, România confirmă faptul că UE trebuie să aibă două viteze, pentru că sunt state, precum România, care sunt în afara tabloului, din punct de vedere al valorilor europene, și nu numai.

"Nu putem să continuăm să luăm decizii proaste, dar să avem pretenția de a fi fruntași. Avem politici fiscale care, în mod clar, ne pun în situația de a depăși deficitul de 3% din PIB, avem politici legate de justiție, care sunt discutabile... Toate acestea ne identifică a fi elevul corigent al Uniunii", a adăugat Radu Crăciun.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu