Crește nemulțumirea internă a UE față de faptul că von der Leyen a neglijat problema statului palestinian

Crește nemulțumirea internă a UE față de faptul că von der Leyen a neglijat problema statului palestinian

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, exasperează propria echipă de politică externă a UE prin faptul că a omis să menționeze, în comentariile sale publice privind războiul dintre Israel și Hamas, sprijinul acordat de blocul comunitar pentru statul palestinian. În plus, aproximativ 800 de membri ai personalului UE au făcut pasul neobișnuit de a protesta în scris împotriva faptului că aceasta manifestă o prejudecată nejustificată față de Israel în acest conflict.

FOTO: EPA-EFE

Cel mai recent punct fierbinte a fost un discurs rostit joi la Hudson Institute, un grup de reflecție conservator din Washington, în care a dat prioritate dreptului Israelului de a se apăra după atacul brutal al Hamas din 7 octombrie și a omis să menționeze soluția celor două state, care reprezintă o parte esențială a poziției țărilor europene, notează Politico.

Un oficial de rang înalt al UE care a comentat discursul a acuzat-o că și-a exprimat opiniile personale și că a prezentat o imagine dezechilibrată a poziției UE față de criza din Orientul Mijlociu. Politica externă „este decisă de statele membre, de Consiliu. Restul, cu tot respectul, sunt opinii personale, [acestea] pot fi foarte... legitime, dar nu reprezintă poziția Uniunii Europene ca atare”, s-a plâns acesta. Poziția UE este „de a restabili procesul de pace în Orientul Mijlociu ca singura soluție posibilă pentru această chestiune”, a adăugat el.

Poziția pro-israeliană a lui von der Leyen se confruntase deja cu vânturi puternice după o călătorie în această țară săptămâna trecută, când a fost puternic criticată de legislatori pentru că nu a cerut Israelului să respecte dreptul internațional prin embargourile și bombardamentele sale împotriva Gaza, de unde a fost lansat atacul Hamas.

Potrivit mai multor oficiali, relația ei cu șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, era deja complicată, iar criza a adâncit și mai mult prăpastia, întrucât acesta s-a grăbit să pună la îndoială legalitatea restricțiilor impuse de Israel împotriva populației din Gaza.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene nu a avut niciun comentariu imediat ca răspuns la înaltul oficial care a criticat discursul ei de la Hudson Institute.

Adăugând la sentimentul unei diviziuni interne a UE în legătură cu războiul, un grup de angajați ai UE și-au exprimat frustrarea față de von der Leyen într-o scrisoare deschisă. Textul a fost semnat de 798 de angajați care lucrează la Bruxelles și în ambasadele UE din întreaga lume, potrivit unui proiect consultat de Politico, datat vineri.

„Suntem îngrijorați de sprijinul necondiționat al Comisiei pe care o reprezentați pentru una dintre cele două părți. Acest sprijin este exprimat într-o manieră necontrolată, de exemplu, clădirile CE iluminate cu steagul israelian”, au scris ei.

Având în vedere că în cadrul Comisiei lucrează peste 30 000 de angajați, unii oficiali au sugerat că scrisoarea nu a primit prea mult sprijin.

Cu siguranță, criticile nu au fost susținute de Cristiano Sebastiani, președintele Renouveau et Démocratie, un sindicat care reprezintă angajații UE. „Am tot respectul pentru efortul depus, au crezut că fac ceva util”, a declarat acesta pentru sursa citată. Dar „nu sunt de acord pentru că, împreună cu colegii care s-au adresat mie pentru a cere explicații, mi se pare destul de dezechilibrată și orientată într-un context deja atât de complex”, a adăugat el.

Între timp însă, tensiunile cresc.

O notă internă trimisă întregului personal al Comisiei arată că duminică, de la ora 12.00 până la ora 18.00, aproximativ 10.000 de manifestanți în sprijinul palestinienilor sunt așteptați să se adune în apropierea sensului giratoriu Schuman, unde se află clădirile UE.

„Poliția nu exclude prezența unor manifestanți violenți”, se arată în notă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat