Crețu: Discrepanţele salariale din educaţie la nivelul UE sunt imense. Greva este un strigăt de ajutor

Crețu: Discrepanţele salariale din educaţie la nivelul UE sunt imense. Greva este un strigăt de ajutor

Eurodeputata Corina Crețu a transmis un mesaj de solidaritate cu angajații din învățâmânt, cerând soluții adecvate cerințelor prezentate de Sindicatele din Învățământ și a subliniat că discrepanțele salariale între cei şase milioane de angajaţi europeni din educaţie sunt imense.

FOTO Facebook

„Greva declanșată astăzi de cei peste 150.000 de profesori, la care se adaugă și câteva zeci de mii de angajați din cadrul personalului auxiliar și nedidactic, este un strigăt după ajutor pe care nu avem voie să ne prefacem că nu îl auzim. (...) Îmi exprim SOLIDARITATEA CU PROFESORII noștri și aștept din partea autorităților române soluții adecvate cerințelor prezentate de Sindicatele din Învățământ”, a subliniat eurodeputata Corina Crețu într-o postare pe Facebook .

Totodată, Corina Crețu a arătat că „discrepanţele salariale între cei şase milioane de angajaţi europeni din educaţie sunt imense”, iar „un profesor român câştigă într-un an cât unul olandez in mai puțin de o luna sau un coleg de-al său din Luxemburg în două săptămâni”.

Eurodeputata a subliniat că profesorii și medicii sunt pilonii societății și „trebuie răsplătiți la adevărata lor valoare, iar acest lucru trebuia să se întâmple demult.

Nu este prima dată când iau această poziție. Încă din primul meu mandat de europarlamentar, înainte de a ocupa poziția de comisar european, am solicitat la nivelul Uniunii Europene dezvoltarea unei stragetii coordonate pentru stimularea educației, prin intermediul căreia să fie reduse discrepanțele de venit dintre Est și Vest și, în mod automat, motivarea personalului didactic existent și atragerea continuă a oamenilor de calitate în Învățământ”.

Corina Crețu a mai subliniat că „Greva din prezent nu este un moft”, amintind că „ani la rând, salariile profesorilor au fost trecute pe ultimele locuri în preocupările Guvernului și Ministerului Educației, iar în ultima perioadă, la situația dramatică a salarizării s-a adăugat inflația generată de Pandemia Covid-19 și Războiul din Ucraina, care aproape a înjumătățit valoarea reală a veniturilor tuturor românilor”.

„În condițiile acestea, nu poți, ca țară, să aștepți Performanță în Educație din partea unui personal nemotivat și nu poți ignora procentul tot mai mare al absolvenților care preferă să părăsească România pentru a-și căuta un trai mai bun chiar și profesând în domenii al căror nivel este sub cel pentru care au fost pregătiți, în detrimentul alegerii unei cariere didactice acasă. Nici nu cred că te poți impune ca profesor, când observi că doar valoarea telefonului pe care elevul îl ține pe masă depășește salariul tău pe 3 luni. În egală măsură, nu poți inspira o nouă generație să studieze pentru a deveni la rândul lor profesori, în aceste condiții”, a mai transmis Corina Crețu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria