Cristi Danileţ nu ar refuza funcţia de judecător la Curtea Constituţională: Sunt liber de contract

Cristi Danileţ nu ar refuza funcţia de judecător la Curtea Constituţională: Sunt liber de contract

Cristi Danileţ, exclus în decembrie 2021 din magistratură, anunţă că nu ar refuza dacă i s-ar propune funcţia de judecător la Curtea Constituţională, în condiţiile în care expiră mandatele a trei judecători, subliniind că este "liber de contract".

"Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aş spune 'nu' dacă mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de 'contract'. E o poziţie înaltă, de unde pot fi ţinute în echilibru autorităţile statului şi se stabileşte compatibilitatea legilor cu actul fundamental al ţării. Studiez de mulţi ani aceste aspecte, poziţiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicaţii ştiinţifice prestigioase. Nu am fost şi nu sunt implicat politic. Legea este singura mea 'politică', pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât şi în mod civic, la firul ierbii. O propunere trebuie să vină de la preşedintele ţării, una de la Senat şi una de la Camera Deputaţilor", a scris Danileţ, într-un mesaj postat miercuri pe Facebook.

În luna iunie expiră mandatele a trei judecători de la Curtea Constituţională: Valer Dorneanu (preşedintele CCR), numit în anul 2013 de Camera Deputaţilor, cu sprijinul PSD; Mona Pivniceru, numită în 2013 de Camera Deputaţilor, cu sprijinul PNL; fostul şef al DNA Daniel Morar, propus în 2013 de fostul preşedinte Traian Băsescu, din partea Preşedinţiei.

În consecinţă, preşedintele Klaus Iohannis şi Parlamentul vor nominaliza înlocuitorii acestora.

Cristi Danileţ, judecător la Tribunalul Cluj, a fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021, pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Este vorba de două postări pe reţeaua de socializare TikTok, despre care Danileţ susţine că nu au legătură cu justiţia, ci se referă la viaţa privată.

Danileţ a contestat decizia CSM în instanţă, însă procesele trenează de mai multe luni. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina