Cristian Bușoi: Este nevoie să întărim sistemele de sănătate din UE. Bugetul de 9,4 miliarde de euro al noului program EU4Health trebuie distribuit țintit

Cristian Bușoi: Este nevoie să întărim sistemele de sănătate din UE. Bugetul de 9,4 miliarde de euro al noului program EU4Health trebuie distribuit țintit

Europarlamentarul Cristian Bușoi, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru noul Program de sănătate, EU4Health, a propus ca bugetul de 9,4 miliarde alocat sănătății să fie distribuit ”țintit”, astfel încât pacienții europeni să aibă acces la tratamente de calitate, personalizate și sigure.

”Am propus ca bugetul de 9,4 miliarde euro alocat Sănătății să fie distribuit țintit. Pe întreg teritoriul Uniunii este nevoie să întărim sistemele de sănătate. Pacienții europeni au dreptul la tratamente de calitate, personalizate și sigure. Am afirmat, de asemenea, că este momentul să acordăm o atenție mai mare și să direcționăm fonduri suficiente pentru lupta împotriva bolilor netransmisibile și dezvoltarea sectorului de luptă antimicrobian. Sistemele de sănătate trebuie să se dezvolte, să se modernizeze, procesele de digitalizare trebuie accelerate pentru a-și mări capacitatea și pentru a putea asigura în mod optim tratamentul necesar pacienților”, a transmis Cristian Bușoi în urma unei întâlniri online cu specialiști europeni în medicină și farmacie, rezentanți ai industriei farmaceutice și colegi eurodeputați cu responsabilități în domeniul Sănătății. 

Programul ”EU4Health” sau ”UE pentru Sănătate” se axează pe trei piloni, potrivit unei  informări  a Comisiei: 1. protejarea cetățenilor europeani de amenințările sanitare transforntaliere, îmbunătățind capacitatea Uniunii Europene de gestionarea a crizelor, 2. punerea la dispoziția cetățenilor, la prețuri accesibile, a produselor medicamentoase, dispozitivelor medicale și a altor materiale relevante în gestionarea crizei, sprijinind, în același timp, inovarea, 3. consolidarea sistemelor de sănătate și a forței de muncă din domeniul medicale, inclusiv prin investiții în sănătate, cu scopul de a reduce inegalitățile între sistemele medicale, prmovând în același timp programe de prevenire a maladiilor netransmisibile.

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, va trimite Comisiei Europene un raport necesar pentru pregătirea noii politici dă sănătate a UE și pentru recomandările pe care le Uniunea le face statelor membre.

”Am intrat într-o nouă etapă în domeniul Sănătății. Avem nevoie de o politică unitară, comună, mai ales după această criză fără precedent. Trebuie să învățăm din prezent, pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor”, a mai notat acesta.

Potrivit europarlamentarului liberal, capacitatea de răspuns pentru viitoarele crize asemenătoare cu cea produsă de pandemia de COVID-19 trebuie mărită, iar sistemele performante de sănătate sunt indispensabile pentru siguranța pacienților: ”Trebuie să mărim capacitatea de răspuns la acest tip de crize și trebuie să avem sisteme de sănătate cât mai performante și bine finanțate pentru ca pacienții să știe că sunt în siguranță și vor fi tratați conform nevoielor pe care le au.”

Cristian Bușoi a salutat alocarea de 9,4 de miliarde pentru noul program european destinat sănătății încă de la lansarea propunerii de către Comisia Europeană și a susținut ulterior că este una dintre cele mai bune investiții ale UE anunțată de președinta Executivului, Ursula von der Leyen.

”Finanțarea propusă pentru EU4Health – de peste 9 miliarde de euro – cu mult peste bugetul actual alocat Sănătății prin Fondul Social European Plus, de 473 de milioane de euro, ne va ajuta mult mai bine în confruntarea cu epidemiile, virusurile și alte amenințări de sănătate publică de care ne-am putea lovi în viitor”, a mai spus europarlamentarul PPE la sfârșitul lunii mai. 


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro