Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, subliniază nevoia unui ”Pact pentru cercetare și inovare în Europa”: Proiectele inovatoare trebuie sprijinite cu 3% din PIB

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, subliniază nevoia unui ”Pact pentru cercetare și inovare în Europa”: Proiectele inovatoare trebuie sprijinite cu 3% din PIB

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a făcut apel la un ”Pact pentru cercetare și inovare în Europa și de 3% din PIB pentru finanțarea proiectelor inovatoare” în cadrul dezbaterii desfășurate în plenul Legislativului european, axate pe Spațiul european de cercetare.

”Zona Europeană de cercetare a trecut printr-un proces de revitalizare în 2018. Este un efort de a crea o piață unică fără frontiere pentru cercetare, inovare și tehnologie în toată UE. Obiectivul este de a crea o piață reală pentru cercetare și de a avea un nivel de cheltuieli pentru cercetare de 3% din PIB. Miniștrii cercetării și-au reafirmat angajamentul pentru această țină până în 2030. După 21 de ani de la lansarea acestei inițiative, UE se confruntă cu probleme economice și sociale extraordinare. Comunicarea de anul trecut a stabilit ambiții înalte pentru noua zonă europeană de cercetare și asta este foarte bine. Pentru a avea o cercetare puternică, avem nevoie de o ERA puternică, bazată pe colaborare internațională, caracter academic incluziv. Ar trebui să ajute la îndeplinirea ambițiilor Pactului ecologic”, a subliniat Cristian Bușoi în intervenția sa.

Acesta și-a arătat îngrijorarea cu privire la faptul că ”îmbunătățirea calității sistemelor de cercetare și inovare încetinește și arată progrese inegale în anumite părți ale UE”.

”Pandemia de COVID nu doar că a demonstat importanța cercetării, inovării și cooperării în domeniu, dar și importanța practicilor științifice deschise și a infrastructurilor deschide care pot să dea soluții la problemele societale cele mai arzătoare. Pentru a indeplini scopurile noastre, trebuie să avem un pact pentru cercetare și inovare în UE. Această inițiativă este creșterea cheltuielilor publice pe acest domeniu prin integrarea fluxurilor publice și private și folosind Orizont Europa, MRR, noile fonduri de coeziune”, a detaliat eurodeputatul român.

Președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European a solicitat, în egală măsură, ”Comisiei și statelor membre să indentifice politici și proceduri care să poată susține un mai bun management al carierei cercetătorilor să reducă precaritate, să promoveze incluziunea și diversitatea și să crească calitatea științei produse”.

La finalul lunii septembrie a anului trecut, Comisia Europeană a adoptat o comunicare privind un nou Spațiu european de cercetare pentru domeniul cercetării și al inovării . Bazat pe excelență, competitiv, deschis și orientat spre talente, noul Spațiu european de cercetare va îmbunătăți peisajul european al cercetării și al inovării, va accelera tranziția UE către neutralitate climatică și către poziția de lider în domeniul digital, va sprijini redresarea ei de pe urma impactului crizei cauzate de noul coronavirus asupra societății și economiei.

Comisia a stabilit obiective strategice și acțiuni de pus în aplicare în strânsă cooperare cu statele membre, pentru a acorda prioritate investițiilor și reformelor în cercetare și inovare, pentru a îmbunătăți accesul cercetătorilor din întreaga UE la excelență în cercetare și pentru a permite rezultatelor cercetării să ajungă pe piață și în economia reală. În plus, comunicarea va promova și mai mult mobilitatea cercetătorilor, competențele lor și oportunitățile de dezvoltare a carierei lor în interiorul UE, egalitatea de gen, precum și un acces mai bun la activități științifice finanțate din fonduri publice și evaluate inter pares.

Lansat în 2000, Spațiul european de cercetare a înregistrat realizări majore în ultimii ani. Contextul a determinat Comisia Europeană să regândească modul în care trebuie să consolideze rolul, să definească și să pună în aplicare mai bine obiectivele esențiale, dar și să îl facă mai atractiv ca spațiu comun pentru obținerea unor rezultate valoroase în materie de cercetare și inovare.

În plus, Europa se confruntă în prezent cu provocări societale, ecologice și economice semnificative, care sunt agravate de criza provocată de noul coronavirus. Cercetarea și inovarea sunt, prin urmare, cruciale pentru abordarea acestor provocări, asigurând redresarea economică a Europei și accelerând tranzițiile verzi și digitale.

Obiectivele noului Spațiu european de cercetare

Pornind de la poziția de lider a Europei în materie de inovare și de la excelența sa științifică, noul Spațiu european de cercetare urmărește să stimuleze o mai bună coordonare și cooperare între UE, statele sale membre și sectorul privat; să conducă la mai multe investiții în cercetare și inovare; să consolideze mobilitatea cercetătorilor, a expertizei lor și a fluxului de cunoștințe;

Comunicarea definește patru obiective strategice:

  1. Prioritate pentru investițiile și reformele în domeniul cercetării și inovării, pentru a favoriza tranziția verde și digitală, cu scopul de a sprijini redresarea economică a Europei și a-i crește competitivitatea.

Sprijinul UE pentru cercetare și inovare este prevăzut prin diverse programe, cum ar fi Orizont Europa , politica de coeziune și Next Generation EU (UE – generația viitoare). Pentru a realiza schimbările pozitive necesare și pentru a asigura calitatea rezultatelor, sprijinul UE trebuie completat cu investiții din partea statelor membre și a sectorului privat. Comunicarea reafirmă obiectivul de 3 % din PIB care să fie investit în cercetarea și inovarea din UE și îndeamnă la amplificarea cooperării între statele membre și la alinierea eforturilor naționale, prin stabilirea unui obiectiv de 5 % din fondurile publice de la nivel național pentru programe comune de cercetare și dezvoltare și pentru parteneriate europene, până în 2030.

Principiul excelenței, care implică faptul că cei mai buni cercetători cu cele mai bune idei pot obține finanțare, rămâne piatra de temelie pentru toate investițiile din cadrul Spațiului european de cercetare.

  1. Îmbunătățirea accesului la facilități și infrastructuri excelente pentru cercetătorii din întreaga UE.

Investițiile statelor membre în cercetare și inovare rămân inegale, ceea ce se traduce prin discrepanțe în ceea ce privește excelența științifică și rezultatele inovării, discrepanțe care trebuie eliminate. UE sprijină deja țările rămase în urmă, inclusiv prin acordarea de sprijin personalizat, iar Orizont Europa va continua să asigure acest sprijin, prin colaborări mai strânse cu partenerii mai experimentați, pentru a îmbunătăți accesul la excelență în cercetare. Comisia propune ca statele membre, care se situează sub media UE a investițiilor în cercetare și inovare ca procentaj din PIB, să își îndrepte eforturile înspre creșterea investițiilor lor cu 50 % în următorii 5 ani.

În acest scop, vor fi create oportunități de mobilitate pentru ca cercetătorii să aibă acces la excelență în cercetare și să își lărgească experiența prin intermediul unor programe specifice de formare și mobilitate care să implice industria și mediul academic. Pentru a reflecta progresele înregistrate în direcția cercetării bazate pe excelență, este necesar ca statele membre care se situează sub media UE în ceea ce privește publicațiile foarte citate să își reducă diferența față de media UE cu cel puțin o treime în următorii 5 ani.

  1. Transferul rezultatelor către economie, pentru a stimula investițiile întreprinderilor și pătrunderea pe piață a rezultatelor cercetării, precum și pentru a promova competitivitatea și rolul de lider al UE în mediul tehnologic la nivel mondial.

În vederea accelerării transferului rezultatelor cercetării către economia reală și a sprijinirii punerii în aplicare a noii strategii industriale , Comisia va încuraja și va îndruma elaborarea unor planuri de tehnologii comune împreună cu industria, care să permită atragerea mai multor investiții private în proiecte internaționale de importanță majoră. Astfel se va favoriza dezvoltarea unor tehnologii competitive în domenii strategice esențiale, asigurând în același timp o prezență europeană mai puternică pe scena mondială.

În paralel, în urma unui exercițiu de monitorizare detaliat, Comisia va analiza posibilitatea de a crea un cadru de colaborare în rețea care să se bazeze pe entitățile și capacitățile existente, cum ar fi centrele de excelență sau centrele de inovare digitală , pentru a facilita colaborarea și schimbul de bune practici până în 2022. Tot în acest interval de timp de doi ani, Comisia va actualiza și va elabora principii directoare, care vor garanta că inovarea poate fi valorizată și recompensată, precum și un cod de practici pentru utilizarea inteligentă a proprietății intelectuale, pentru a asigura accesul la o protecție efectivă și accesibilă a proprietății intelectuale.

  1. Consolidarea mobilității cercetătorilor și circulația liberă a cunoștințelor și a tehnologiei, printr-o mai bună cooperare între statele membre, pentru a permite tuturor să beneficieze de cercetare și de rezultatele ei.

UE va urmări să îmbunătățească oportunitățile de dezvoltare a carierei pentru a atrage și a reține cei mai buni cercetători în Europa, precum și să stimuleze cercetătorii să urmeze o carieră în afara mediului academic. În acest scop, UE va pune la dispoziție totodată, până la sfârșitul anului 2024, în parteneriat cu statele membre și cu organizațiile de cercetare, un set de instrumente de sprijin pentru carierele cercetătorilor. Acest set de instrumente va consta în următoarele elemente: un cadru al competențelor cercetătorilor pentru a identifica competențele și neconcordanțele principale; un program de mobilitate pentru a sprijini schimbul și mobilitatea cercetătorilor din industrie și mediul academic; formare specifică și oportunități de dezvoltare profesională în cadrul programului Orizont Europa; și un portal de tip „ghișeu unic” pentru ca cei interesați să găsească mai ușor informații și să își gestioneze mai ușor învățarea și carierele.

UE va acționa în direcția îndeplinirii obiectivelor strategice de mai sus, în strânsă cooperare cu statele membre, prin intermediul a 14 acțiuni care sunt legate între ele și care vor juca un rol important în realizarea Spațiului european de cercetare. În plus, Comisia va organiza un forum european pentru tranziție, un forum de discuții strategice cu statele membre care le va sprijini în punerea coerentă în aplicare a acestor patru obiective. De asemenea, Comisia va propune, până în prima jumătate a anului 2021, ca statele membre să adopte un Pact pentru cercetare și inovare în Europa, care să le consolideze angajamentul față de politicile și principiile comune și care să indice domeniile în care vor dezvolta împreună acțiuni prioritare.

Ca parte a inițiativelor sale de sprijinire a redresării economice și de construire a unei Europe verzi și digitale, Comisia a adoptat, în plus față de noul Spațiu european de cercetare, un nou Plan de acțiune pentru educația digitală pentru a adapta sistemele de educație și de formare la era digitală, precum și o comunicare privind Spațiul european al educației ca factor de stimulare a creării de locuri de muncă și a creșterii economice.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria