Cristian Bușoi, responsabilul PE în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente, salută aprobarea vaccinului anti-COVID-19: “Un semnal clar că România și Europa se vindecă!”

Cristian Bușoi, responsabilul PE în relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente, salută aprobarea vaccinului anti-COVID-19: “Un semnal clar că România și Europa se vindecă!”

Eurodeputatul Cristian Bușoi, responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenția Europeană pentru medicamente, a salutat luni un “moment istoric pentru România și Europa întreagă” prin faptul că vaccinul “Comirnaty” al BioNTech – Pfizer împotriva COVID-19 a fost aprobat de EMA.

“O veste uriașă pe care am primit-o la Cabinetul de la Bruxelles ca responsabil al Parlamentului European în relația cu Agenție Europeană a Medicamentului (EMA). Un anunț așteptat de noi toți cei 500 de milioane de cetățeni români și europeni. Un semnal clar că România și Europa se vindecă! O dovadă incontestabilă că cercetarea și știința câștigă în fața virsului SARS COV 2, care a dat peste cap o lume întreagă. Felicitări tuturor echipelor care au făcut posibil acest moment. A fost o muncă contra cronometru, sub o presiune uriașă!”, a scris Bușoi, pe Facebook.

Raportor al Parlamentului European pentru programul de sănătate al UE, Bușoi a dezvăluit că a primit o informare în acest sens din partea directorului executiv al EMA, Emer Cooke.

„Evaluarea noastră aprofundată înseamnă că putem asigura cu încredere cetățenii UE de siguranța și eficacitatea acestui vaccin și că acesta îndeplinește standardele de calitate necesare. (…) Vaccinul a demonstrat o eficacitate de 95% în studiul clinic . (…) Munca noastră nu se oprește aici. Vom continua să colectăm și să analizăm date privind siguranța și eficacitatea acestui vaccin pentru a proteja persoanele care iau vaccinul în UE”, a transmis directorul executiv al EMA, Emer Cooke.

În continuarea mesajului său, Bușoi a mulțumit comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, și comisarului pentru Inovare, Mariya Gabriel, care au susținut proiectele pentru vaccinurile împotriva SARS COV 2.

“Urmeză acum aprobarea oficială pentru punerea pe piață a vaccinului în UE, iar Comisia Europeană a anunțat că lucrează deja la “viteză supersonică” pentru acest lucru. Campania de vaccinare va începe pe 27 decembrie, simultan în toate cele 27 de state ale Uniunii Europene”, a conchis Bușoi, președinte al Comisiei ITRE din PE.

Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat luni utilizarea în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a vaccinului împotriva COVID-19 produs de companiile BioNTech/ Pfizer, în ceea ce reprezintă un moment istoric în Europa în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

Acesta este primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de EMA, autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa. În urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână.

Comisia Europeană va trebui să aprobe în mod formal vaccinul. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că se aşteaptă ca această decizie să fie luată luni seară.

“Este un moment decisiv în eforturile noastre de a oferi europenilor vaccinuri sigure și eficiente. Agenția Europeană a Medicamentului a emis o opinie științifică pozitivă privind vaccinul BioNTech/ Pfizer. Vom acționa rapid. Aștept o decizie a Comisiei Europene până în această seară”, a spus Ursula von der Leyen, într-o postare pe Twitter.

Aprobarea vaccinului produs de companiile BioNTech/ Pfizer în Europa a fost intens așteptată, mai ales că acesta a început să fie administrat în Marea Britanie sau Israel și, de asemenea, a fost autorizat și în Statele Unite. În acest sens, statele membre ale Uniunii Europene s-au pus de acord să înceapă pe 27, 28 și 29 decembrie campania de vaccinare pe teritoriul UE, într-un demers simbolic și de unitate în lupta împotriva pandemiei care a generat peste 77 milioane de cazuri în întreaga lume, dintre care 21 de milioane în Europa.

Conform acordului convenit cu BioNTech/Pfizer, UE va primi 300 de milioane de doze. Pentru a începe vaccinarea în perioada 27-29 septembrie, toate statele UE vor primi câte o primă tranșă simbolică de vaccin. Pentru România, prima tranșă de vaccin va fi de 10.000 de doze, iar primele persoane vaccinate vor fi cadrele medicale. De altfel, premierul interimar Nicolae Ciucă a asigurat că s-au făcut pregătirile necesare pentru a demara pe 27 decembrie campania de vaccinare anti-COVID.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!