Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru EU4Health, pledează pentru ”dezvoltarea unei strategii a UE dedicate prevenirii bolilor cardiovasculare”: Un plan ambițios, dar necesar pentru viață

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru EU4Health, pledează pentru ”dezvoltarea unei strategii a UE dedicate prevenirii bolilor cardiovasculare”: Un plan ambițios, dar necesar pentru viață

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, le-a transmis cetățenilor europeni că există ”soluții pentru oprirea imediată a avalanșei creșterii prețurilor la energiei”.

Într-o intervenție în plenul reunit în sesiune plenară la Strasbourg, care a organizat o dezbatere despre măsurile europene pentru diminuarea impactului creșterii prețurilor la energie asupra companiilor și consumatorilor, Cristian Bușoi a detaliat de unde vine aceste creșteri.

”Fluctuațiile prețurilor la gaz, scăderea producției interne, infrastructura învechită, nevoia crescută de gaz din import și, în consecință, jocul pe care Gazprom îl face pentru a-și crește profiturile și dependența unor țări din UE de resursele sale, speculațiile pe schema de comercializare a certificatelor de emisii EU-ETS au făcut să urce prețul cotelor de carbon la 60 de euro pe tona de CO2, la începutul lunii septembrie”, a explicat eurodeputatul român.

În pofida acestei situații, acesta a dat asigurări ”românilor și tuturor celorlalți cetățeni ai UE” că ”avem și soluții”.

”Pe termen mediu ne va ajuta Pachetul de măsuri Fit for 55. Eficiența energetică și producția tot mai mare din surse regenerabile vor duce la o stabilizare a pieței, la prețuri mai mici la energie și la independență energetică. La invitația mea, săptămâna viitoare, în Comisia ITRE pe care o conduc în Parlamentul European va veni și comisarul pentru Energie, Kadri Simson, cu care vom discuta pe larg aceste soluții, ce trebuie implementate cât mai curând. Pachetul propus de Comisie conține: o definiție europeană a consumatorului vulnerabil și susținerea inclusiv din fonduri europene a efortului statelor membre pentru ajutorul acordat acestuia, dar și achiziția centralizată de gaze printr-o platformă europeană, cu beneficii atât grație coordonării planificării și aprovizionării, cât și datorită ponderii geopolitice pe care UE o poate avea în gestionarea negocierilor. Nu în ultimul rând, o discuție se poartă pe marginea reducerii TVA, reducerii taxelor și accizelor la energie”, a mai spus Bușoi.

”Cel mai important mesaj al nostru trebuie să fie acela că cetățenii nu sunt singuri. Cu angajement ferm și nu șovăielnic din partea instituțiilor Uniunii, cu implicarea fiecăruia dintre noi, cu decizii echilibrate la nivel european și național, cu un dialog susținut și asumat cu industria, vom depăși această problemă”, a conchis eurodeputatul.

România a propus, alături de Cehia, Franța, Grecia și Spania, o abordare pe cinci piloni pentru gestionarea scumpirilor energiei la nivelul Uniunii Europene.

Comisia Europeană urmează astfel să prezinte săptămâna viitoare ”un set de instrumente” pentru ca statele membre să poată gestiona această situație fără a încălca normele europene , dând astfel curs solicitărilor venite din partea Spaniei .

De altfel, țara iberică se numără printre statele care au anunțat deja că vor plafona prețurile gazelor naturale, va reduce taxele și va redirecționa profiturile companiei energetice, ca parte a măsurilor menite să scadă prețurile la utilități.

Acesteia i s-a alăturat de curând Italia, care și ea anunțat că analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de controla prețurile ce se află în trend ascendent.

La rândul său, Guvernul grec a informat că va cheltui 150 de milioane de euro pentru a reduce facturile de consum până la finalul anului. La acestea se adaugă Franța, care a decis să înghețe prețul gazelor și să scadă taxele pe electricitate.

În ceea ce privește România, premierul Florin Cîțu a detaliat că Guvernul va lua în considerare plafonarea prețului la energie dacă la nivelul UE există ”o masă critică” de țări care să adopte această soluție .

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu