Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA, solicită concretizarea propunerii privind o bază de date a UE pentru medicamente: Trebuie să ne asigurăm că EMA rămâne competitivă la nivel mondial

Cristian Bușoi, responsabilul PE pentru relația cu EMA, solicită concretizarea propunerii privind o bază de date a UE pentru medicamente: Trebuie să ne asigurăm că EMA rămâne competitivă la nivel mondial

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și responsabilul instituției pentru relația cu Agenția Europeană pentru Medicamente cere concretizarea propunerii privind o bază de date pentru medicamente.

Acesta a participat miercuri la o dezbatere privind consolidarea rolului Agenției Europene pentru Medicamente, desfășurată în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

”Consolidarea și prelungirea mandatului acestei agenții ar trebui să țină cont de așteptările noastre. Trebuie să ne asigurăm că această agenție rămâne competitivă la nivel mondial și că acordă cetățenilor acces la medicamente mai ales în situație de urgență, de sănătate”, a punctat Bușoi în intervenția sa.

În egală măsură, acesta a subliniat că este nevoie ca cetățenii să fie informați ”în legătură cu deciziile pentru teste clinice”, argumentând că acest lucru va duce la ”o creștere a cetățenilor în agenție și, automat, și în vaccinuri și tratamente, generând transparență pentru testele clinice”.

Amintim că statele membre au ajuns la 15 iunie la un acord cu privire la proiectul de norme de consolidare a rolului Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) în ceea ce privește pregătirea pentru situații de criză și gestionarea acestora sub aspectul medicamentelor și al dispozitivelor medicale.

Statele membre au căzut de acord asupra unor modificări ale propunerii inițiale, pentru a clarifica dispozițiile financiare și cele privind protecția datelor. Acestea subliniază că transferurile de date cu caracter personal în contextul noului mandat EMA vor face obiectul normelor UE privind protecția datelor, cum ar fi Regulamentul general privind protecția datelor. Alte modificări se referă la componența și funcționarea grupului operativ pentru situații de urgență, în special la rolul consultativ al acestuia în contextul elaborării de trialuri clinice pentru medicamente destinate să facă față unei urgențe sanitare.

cest proiect de norme pentru un mandat consolidat al EMA face parte dintr-un pachet mai amplu privind uniunea europeană a sănătății (care include, de asemenea, un mandat consolidat pentru Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor și un proiect de lege privind amenințările transfrontaliere la adresa sănătății). Toate cele trei propuneri au fost prezentate de Comisia Europeană la 11 noiembrie 2020.

Obiectivele propunerii privind EMA sunt:

  • monitorizarea și atenuarea deficitelor potențiale și reale de medicamente și de dispozitive medicale considerate esențiale pentru a aborda urgențele care afectează sănătatea publică
  • asigurarea dezvoltării în timp util a unor medicamente de calitate superioară, sigure și eficace, cu un accent deosebit pe abordarea urgențelor de sănătate publică
  • asigurarea unei structuri pentru funcționarea grupurilor de experți care evaluează dispozitivele medicale cu risc ridicat și oferă consiliere esențială privind pregătirea pentru crize și gestionarea acestora.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă