Cristian Popa (BNR): Cred că este cel mai bun moment pentru stat să listeze companiile la bursă

Cristian Popa (BNR): Cred că este cel mai bun moment pentru stat să listeze companiile la bursă

România se află în cel mai bun moment pentru a lista la bursă companiile deţinute de stat, a afirmat Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, la un eveniment de specialitate.

"Cred că este cel mai bun moment pentru stat să listeze companiile la bursă. Argumentul "nu ne vindem ţara" nu ţine pentru că în primul rând putem să o cumpărăm chiar noi românii. Sunt 7 milioane de români care aşteaptă să investească la bursă prin intermediul fondurilor de pensii private, avem fondurile mutuale şi o comunitate din ce în ce mai activă de investitori individuali. Nici argumentul "nu ne vindem ţara pe nimic" nu ţine pentru că Bursa de Valori Bucureşti este la maxime istorice. Eu mă întreb: aceste companii au făcut toate investiţiile şi nu mai au nevoie de bani, au făcut totul în România şi nu mai au nevoie de capital? Eu personal susţin şi listarea băncilor de stat. Este mai bine să fie listate întrucât gradul de transparenţă este mai mare, se pune accent pe guvernanţă. Cred că Parlamentul va decide înţelept şi va anula legea care interzice listarea companiilor de stat la bursă", a spus Cristian Popa, la dezbaterea "Pulsul Pieţei Financiare" organizată joi de Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

Potrivit unui comunicat al organizaţiei remis AGERPRES, la dezbatere au participat cei mai buni specialişti din piaţa financiară care au adus argumente pentru privatizarea companiilor de stat.

Printre acestea se numără posibilitatea ca românii să cumpere companiile de stat, îmbunătăţirea modului de guvernare a companiilor de stat, precum şi oportunitatea ca fondurile de pensii locale să investească pe piaţa locală, în noi companii. Piaţa de capital se dezvoltă, aşteaptă emitenţi noi şi este important să privatizăm prin bursă companiile deţinute de stat, inclusiv băncile.

"În acest moment banii românilor nu sunt folosiţi la randament maxim şi este nevoie de o piaţa de capital mai mare şi diversificată. Se remarcă o efervescenţă a companiilor mici venite pe sistemul alternativ de tranzacţionare - AeRO. Ţinând cont că indicele BET se află la maxime istorice ar fi un moment bun şi pentru listarea a companiilor de stat. Astfel se va încuraja totodată transparentizarea acestora, implementarea principiilor de guvernanţă corporativă şi crearea unei pieţe mai competitive", a declarat
Daniela Şerban, preşedinte & Co-fondator ARIR.

Dragoş Manolescu, director general adjunct, OTP Asset Management, a spus că ar trebui să vedem băncile de stat, în frunte cu CEC, listate la bursă, şi chiar RAPPS ar putea fi listat la bursă, ar fi cel mai mare fond de imobiliare din România.

"Privatizarea companiilor de stat nu înseamnă vânzare pentru că statul rămâne majoritar, în schimb listarea înseamnă transparenţă. Este poate cel mai bun moment pentru privatizare pentru că trendul european de ESG (Environmental, Social, Governance) capătă o importanţă tot mai mare. Statul trebuie să vină cu proiecte în zona de guvernanţă corporativă. Spre exemplu toţi membrii consiliilor de administraţie să fie aleşi în acelaşi timp, cu mandate de 4 ani, să existe vot cumulativ. Companiile cu scor mare de guvernanţă corporativă sunt evaluate mai sus de către piaţă", a declarat Dragoş Manolescu.

La rândul său, Andreea Pipernea, CEO NN Pensii, a explicat că, din punctul de vedere al investiţiilor la bursă, fondurile de pensii au anumite limite legale, cum ar fi cea de deţinere într-o companie. Aceste limite vor începe să fie atinse gradual, moment în care fondurile de pensii vor fi, practic, obligate să investească din ce în ce mai mult în afara ţării. Ea a declarat că ar fi preferabil ca aceste fluxuri să fie preponderent capturate de către companiile locale, să folosim capitalul autohton în folosul economiei reale, decât să creştem ponderea investiţiilor în alte pieţe mai mult decât se impune din raţiuni de lichiditate şi diversificare.

"Când vorbim despre listarea companiilor de stat la bursă vorbim despre un lucru firesc şi nu despre un moment de oportunitate. Ca o economie să devină performantă are nevoie de competitivitate, iar aceasta se vede foarte bine în pieţele în care vine un terţ şi te evaluează. Trebuie să vorbim despre listarea companiilor la bursă, fie că sunt de stat, fie că vin din zona privată, uitându-ne în special la sursele de finanţare actuale - majoritatea sunt finanţări bancare. Cred că este un moment favorabil să atragem această lichiditate a oricărui investitor din piaţă către creşterea companiilor. Pentru stat este ca un "sell şi lease back" pentru că el îşi vinde o deţinere şi încasează o anumită sumă pe care o poate folosi în alte proiecte", a spus Aurel Bernat, CEO BT Asset Management.

ARIR este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit care a fost înfiinţată cu scopul de oferi emitenţilor actuali şi potenţiali o platformă pentru dezvoltarea profesioniştilor în relaţia cu investitorii (IR) şi pentru a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii şi în guvernanţă corporativă.

A fost înfiinţată în noiembrie 2018 şi are ca membri companii listate, companii cu potenţial de a deveni companii listate, administratori de fonduri,profesionişti în relaţia cu investitorii, precum şi consultanţi. Membrii fondatori sunt Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ALRO, Electromagnetica, Franklin Templeton Management - suc. Bucureşti, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Teraplast, Transelectrica, Daniela Şerban, Cosmin Răduţă şi Tony Romani, în timp ce Electrica, OMV Petrom, Antibiotice, Purcari, Idea Bank, BRK Financial Group, Banca Transilvania şi Transgaz s-au alăturat ca Membri Asociaţi, INNOVA Project Consulting, ENVISIA şi RTPR ca Membri Afiliaţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...