Criza refugiaţilor: Premierul bulgar îl contrazice pe omologul grec: Acordul UE-Turcia este valid şi ''pe deplin pus în aplicare''

Criza refugiaţilor: Premierul bulgar îl contrazice pe omologul grec: Acordul UE-Turcia este valid şi ''pe deplin pus în aplicare''

Acordul dintre UE şi Turcia privind migraţia este valid şi ''pe deplin pus în aplicare'', a declarat sâmbătă presei premierul bulgar Boiko Borisov, informează agenţiile BTA şi DPA.

"Bulgarii pot dormi bine", a spus el, referindu-se la un număr mare de migranţi care fac presiune la graniţa greacă cu Turcia, la distanţă de câţiva kilometri de locul unde începe secţiunea bulgară a graniţei sud-estice a Uniunii Europene.

Bulgaria a luat măsurile necesare în urmă cu ani, a spus liderul conservator, astfel încât presiunea migranţilor care încearcă să pătrundă "este egală cu zero".

Borisov a adăugat că speră la o rezolvare rapidă a situaţiei la graniţa greco-turcă din motive economice: "Fiecare conflict afectează turismul şi afacerile", a spus el.

Anterior, omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat pentru CNN că acordul UE-Turcia privind migraţia ''este mort'' pentru că Turcia a decis să încalce complet acordul ''din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Siria".

Prin acordul din 2016 cu Bruxelles-ul, Ankara s-a angajat să stăvilească valul migrator în schimbul unui ajutor financiar din partea blocului comunitar. Considerând acest ajutor insuficient şi dorind să exercite presiuni asupra UE să susţină Turcia în conflictul sirian, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a deschis frontierele către Europa pentru refugiaţii aflaţi pe teritoriul Turciei, care în total sunt circa 3,7 milioane. Erdogan a făcut anunţul săptămâna trecută după ce zeci de soldaţi turci au fost ucişi într-un bombardament aerian în Siria. De atunci, mii de migranţi se deplasează spre graniţa greco-turcă.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Pesedistul Tudorache, îngropat de procurorii DNA! Încă un dosar! Intră în horă și avocata lui Dragn…

2 Nu, nu este fundația unui bloc, este cavoul lui Videanu de la Bellu!

3 Cică vipera era agitată! / Amănunte picante despre despărțirea „cuplului prefăcătoriei”

4 Citiți asta! / Un caz-școală de Mafie politico-judiciară!

5 Pensii speciale de jurnalişti pentru generalul Pavel Abraham, meteorologul Romica Jurcă sau colonelul Mircea …