Criza submarinelor: Australia va avea ''răbdare'' în privinţa restabilirii legăturilor cu Franţa

Criza submarinelor: Australia va avea ''răbdare'' în privinţa restabilirii legăturilor cu Franţa

Premierul australian a recunoscut miercuri seara că preşedintele francez Emmanuel Macron i-a făcut viaţa grea după ruperea contractului privind livrarea unor submarine franceze Australiei, dar Scott Morrison a spus că va avea "răbdare" în privinţa restabilirii relaţiilor cu Franţa, potrivit AFP.

Exprimându-se miercuri seara la Washington, Morrison a explicat că a încercat să-l contacteze pe (Emmanuel) Macron, dar că o discuţie "nu a avut încă loc".

"Dar vom avea răbdare. Înţelegem dezamăgirea lor", a afirmat Morrison, la o săptămână după ce Australia a rupt, fără avertisment, un contract privind cumpărarea a 12 submarine franceze cu propulsie convenţională în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (55 miliarde de euro).

În paralel, Australia a anunţat achiziţionarea a cel puţin opt submarine cu propulsie nucleară americane şi britanice, după luni de negocieri secrete, ceea ce a provocat indignarea Parisului, notează AFP.

În replică, Franţa a anulat o seară de gală la Washington destinată celebrării relaţiilor franco-americane şi şi-a rechemat ambasadorii din Washington şi Canberra, acuzând cele două ţări de "lovitură pe la spate".

În timp ce preşedinţii american şi francez au încercat să aplaneze tensiunile în cadrul unei convorbiri telefonice de 30 de minute, calificată drept amicală de Joe Biden, nimic asemănător nu s-a întâmplat în legătură cu Morrison.

Franţa prevede să-şi retrimită ambasadorul la Washington săptămâna viitoare, dar nu a anunţat nicio dată pentru un gest similar în relaţia cu Canberra.

"Australia a decis să nu dea curs unui contract de apărare foarte important. Şi noi ştim că Franţa este dezamăgită de această decizie, ceea ce este de înţeles", a declarat Morrison.

"Cred că va fi nevoie de mai mult timp pentru a rezolva aceste probleme decât cele care au fost rezolvate între Statele Unite şi Franţa", a apreciat premierul australian.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

2 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

3 Mesaje din acestea ar trebui puse în toată țara...

4 Video viral

5 Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de…