Criza submarinelor: Macron şi Modi vor ''să acţioneze în comun'' în spaţiul indo-pacific

Criza submarinelor: Macron şi Modi vor ''să acţioneze în comun'' în spaţiul indo-pacific

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul indian Narendra Modi au discutat marţi, în plină criză a submarinelor australiene, şi şi-au reafirmat voinţa "de a acţiona în comun într-un spaţiu indo-pacific deschis şi incluziv", a anunţat Palatul Elysée, relatează AFP.

Şeful statului "a reamintit angajamentul Franţei de a contribui la întărirea autonomiei strategice a Indiei, inclusiv a bazei sale industriale şi tehnologice, în cadrul unei relaţii strânse bazate pe încredere şi respectul mutual între doi parteneri strategici", a precizat preşedinţia.

Această discuţie telefonică a avut loc într-un moment în care Parisul continuă să-şi arate furia după anunţarea, pe 15 septembrie, a unei noi alianţe strategice între Australia, SUA şi Regatul Unit, care a torpilat un mega-contract pentru construcţia de către Franţa a unor submarine destinate Canberrei.

Comunicatul Palatului Elysée nu face nicio aluzie la această criză diplomatică dar precizează că abordarea Parisului şi a New Delhi "are ambiţia de a promova stabilitatea regională şi regula dreptului, excluzând orice formă de hegemonie" în zona indo-pacific, epicentru al tensiunilor între giganţii chinez şi american. Ea se înscrie de asemenea "în cadrul relaţiei euro-indiene şi a tratativelor europene privind zona indo-pacific", notează Palatul Elysée.

"Cooperările bilaterale în toate domeniile, în special pe plan economic, vor fi consolidate", a adăugat comunicatul.

În ultimii ani, Franţa s-a apropiat de India: vânzarea de avioane Rafale, operaţiunii militare comune în Oceanul Indian, deschiderea pentru forţele navale indiene a bazelor franceze din Djibouti, Emiratele Arabe Unite şi insula Reunion, scrie AFP.

Liderii francez şi indian "vor menţine contacte regulate pentru a se coordona" înainte de summitul G20, de pe 30 şi 31 octombrie de la Roma, şi conferinţa COP26 privind combaterea schimbării climatice de la Glasgow, de la începutul lui noiembrie, precizează preşedinţia franceză.

Ministrul afacerilor externe Jean-Yves Le Drian urmează să aibă o întâlnire cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar marţi, la New York, pe marginea Adunării Generale a ONU.

Emmanuel Macron, care până acum nu a făcut vreo declaraţie publică referitoare la criză, urmează să aibă o discuţie cu preşedintele american Joe Biden, care va susţine marţi un discurs la ONU.

În cursul convorbirii lor, Macron şi Modi au exprimat, de asemenea, "grave preocupări privind situaţia din Afganistan", unde talibanii la putere "ar trebui să rupă legăturile cu terorismul internaţional, să lase organizaţiile umanitare să opereze pe întreg teritoriul şi să respecte drepturile fundamentale ale afganilor şi afganelor". "Operaţiunile de evacuare ar trebui să continue fără niciun obstacol", mai precizează comunicatul.

În ceea ce priveşte pandemia de COVID-19, Macron "a salutat decizia Indiei de a relua livrările de vaccinuri cu destinaţia COVAX", mecanismul OMS pentru accesul la vaccinuri al ţărilor sărace.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

3 Citiți și judecați voi...

4 „De ce stă Spania cu sute de tancuri și sisteme de apărare aeriană? Împotriva cui vor să le folosească?”

5 Așa o fi?