Criza ucraineană: Kremlinul confirmă retragerea unei părţi din forţele militare ruse staţionate lângă Ucraina

Criza ucraineană: Kremlinul confirmă retragerea unei părţi din forţele militare ruse staţionate lângă Ucraina

Kremlinul a confirmat marţi retragerea unei părţi din forţele ruse staţionate lângă frontiera cu Ucraina, evocând un "proces obişnuit" şi denunţând "isteria" Occidentului cu privire la o presupusă invadare iminentă a acestei ţări de către Rusia, informează AFP.

"Am spus mereu că după încheierea exerciţiilor (...) trupele se vor întoarce în garnizoanele lor de origine. Tocmai aceasta are loc acolo, este un proces obişnuit", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Potrivit lui Peskov, Moscova urmează să organizeze alte "exerciţii în toată Rusia", pentru că "este dreptul nostru de a organiza manevre pe teritoriul nostru, peste tot unde considerăm că este potrivit".

În timp ce Occidentul şi mai ales SUA au avertizat de mai multe ori cu privire la o invazie iminentă a Rusiei în Ucraina, Peskov a denunţat o "campanie absolut fără precedent menită să provoace tensiuni". "Acesta este genul de isterie care nu se bazează pe nimic", a afirmat el.

Rusia a ordonat marţi ca o parte dintre unităţile desfăşurate lângă frontiera cu Ucraina să se întoarcă în garnizoanele lor, un prim semn de detensionare, prezenţa lor alimentând de mai multe săptămâni temeri cu privire la un atac împotriva Ucrainei, pe fondul tensiunilor ruso-occidentale.

Moscova, care a negat mereu orice intenţie războinică, s-a declarat la rândul său ameninţată de expansiunea NATO în Europa de Est şi a cerut "garanţii de securitate", în special asigurări că Ucraina nu va adera niciodată la NATO şi că Alianţa îşi va retrage infrastructurile militare de la frontiera rusă.

Aceste cereri au fost respinse de Occident, care a propus în schimb negocieri asupra altor subiecte comune precum controlul armelor, vizitele reciproce la infrastructuri sensibile sau discuţii asupra temerilor ruse în materie de securitate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...