Croaţia: Cuplurile de acelaşi sex pot primi copii în plasament, a stabilit Curtea Constituţională

Croaţia: Cuplurile de acelaşi sex pot primi copii în plasament, a stabilit Curtea Constituţională

Cuplurile de acelaşi sex din Croaţia vor putea primi copii în plasament familial, conform unei decizii pronunţate vineri de Curtea Constituţională, care a tranşat astfel într-o dezbatere furtunoasă în această ţară catolică, informează AFP.

Sesizată de mai multe persoane care au contestat legea plasamentului familial, Curtea a constatat că legislaţia în vigoare produce 'efecte discriminatorii' faţă de homosexualii care trăiesc în uniuni civile, ceea ce este 'inacceptabil'.

'Este cu adevărat o decizie istorică în Croaţia', a reacţionat pentru AFP Daniel Martinovic, responsabil în cadrul unei asociaţii pentru drepturile persoanelor LBGT.

În Croaţia, legislaţia nu permite căsătoria între persoane de acelaşi sex, însă acestea se pot înregistra din 2014 ca 'parteneri de viaţă', ceea ce le aduce drepturi adesea echivalente.

Până în prezent, aproximativ 360 de cupluri au încheiat astfel de parteneriate, într-o ţară cu 4,2 milioane de locuitori. Aceste cupluri nu au însă dreptul să adopte copii.

Legea privind plasamentul familial al minorilor luaţi părinţilor decăzuţi din drepturi, adoptată în decembrie 2018, a fost imediat criticată de activişti pentru drepturile homosexualilor, pe motivul că, în lege, cuplurile care au încheiat un 'parteneriat de viaţă' nu figurau în lista de familii susceptibile să-i poată primi pe aceşti minori.

Curtea Constituţională a explicat că nu poate interveni pentru a modifica această lipsă a legii, pentru a nu crea un 'vid juridic'.

Totuşi, Curtea le-a ordonat tribunalelor şi instituţiilor responsabile de aceste dosare să aplice legislaţia în vigoare astfel încât să permită participarea la procedura de plasament familial 'în aceleaşi condiţii' pentru toţi, inclusiv 'partenerii de viaţă'.

Deşi homosexualii au obţinut câteva succese în ce priveşte drepturile familiale, Croaţia rămâne o ţară conservatoare în problemele sociale, cu o influenţă puternică a Bisericii catolice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale