CSM: Afirmațiile lui Sebastian Ghiță, fără fundament și tendențioase, au adus atingere sistemului și procurorilor

CSM: Afirmațiile lui Sebastian Ghiță, fără fundament și tendențioase, au adus atingere sistemului și procurorilor

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, în ședința de marți, că afirmațiile deputatului Sebastian Ghiță făcute în Parlament, dar și într-un interviu au adus atingere independenței procurorilor DNA și sistemului judiciar în ansamblu, ele fiind "tendențioase" și de natură să dezinformeze opinia publică.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea vicepreședintelui CSM Luminița Palade din data de 31 martie.

"Inspecția Judiciară a constatat că susținerile publice ale deputatului Sebastian Aurelian Ghiță nu au fundament și constituie, în fapt, o diseminare de informații tendențioase, de natură a pune în discuție deontologia profesională a procurorilor din cadrul DNA și să inducă în rândul opiniei publice ideea că activitatea procurorilor se desfășoară în afara cadrului legal, subminând astfel autoritatea acestora și aducând atingere independenței sistemului judiciar. (...) Afirmațiile domnului Sebastian Ghiță au drept efect dezinformarea opiniei publice cu privire la modul de funcționare a DNA și un impact profund asupra justițiabililor, de natură a le afecta încrederea în actul de justiție și de a le amplifica nemulțumirile care, de altfel, sunt inerente în procedura judiciară", se arată într-un comunicat al CSM.

De asemenea, inspectorii judiciari au reținut și că opiniile exprimate de Ghiță pot reprezenta "o modalitate de răspuns" la acuzațiile formulate împotriva sa în dosarul instrumentat de DNA Ploiești în care are calitatea de inculpat.

"În acest context, nu poate fi omisă calitatea sa de deputat, întrucât prin susținerile sale publice s-a indus indirect ideea unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar pe componenta atribuțiilor ce revin procurorilor, parte a mecanismului justiției, în sensul că se instrumentează dosare penale sub influența unor factori de natură politică și nu pe baza probelor aflate la dosar", se precizează în document.

Totodată, s-a constatat că impactul declarațiilor lui Sebastian Ghiță este unul puternic, dată fiind calitatea acestuia de deputat.

"Plenul Consiliului a constatat că afirmațiile domnului Sebastian Aurelian Ghiță, deputat în Camera Deputaților din cadrul Parlamentului României, emise în spațiul public în datele de 29 și 30 martie 2016, au depășit limitele admisibile ale discursului public politic și ale libertății de exprimare și au adus o gravă atingere independenței procurorilor Direcției Naționale Anticorupție și sistemului judiciar în ansamblul său", se arată în comunicatul CSM.

Procurorul Luminița Palade, vicepreședinte al CSM, la sfârșitul lunii martie, a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu afirmațiile făcute de către deputatul Sebastian Ghiță atât în discursul susținut în Parlament, cât și într-un interviu televizat.

Sesizarea a vizat afirmațiile făcute de deputat într-un interviu difuzat în cadrul "Știrilor" postului de televiziune B1 TV în data de 29 martie, la ora 22,00, precum și cele cuprinse în discursul susținut în ședința plenului Parlamentului din 30 martie.

Sebastian Ghiță a susținut în plenul Camerei Deputaților că Legislativul este supus unei presiuni uriașe, iar arestarea este folosită ca instrument modern de tortură pentru a obține noi denunțuri.

El a adăugat că cei mai importanți lideri politici ai țării au dosare sau li se pregătesc.

"Vreau să vă spun adevărul. Trăim astăzi într-o Românie în care președintele Klaus Iohannis este în pragul demisiei din cauza unui posibil dosar pe care, cumva, soția sa îl poate avea. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, e amenințat pe surse cu dosare și percheziții la foștii colaboratori. Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, are două dosare în lucru. Foști prim-miniștri ai României au fost arestați, au dosare sau au dosare în lucru. Procurorul general a fost demis cu un dosar. Șefi de servicii de informații au dosare, șefii tuturor partidelor din România sunt în instanță sau au dosare, inclusiv Vasile Blaga și Alina Gorghiu. Șefii tuturor instituțiilor media au dosare. Mii de medici, de profesori, de oameni de afaceri și funcționari au dosare. Mii de firme românești au fost distruse cu dosare. Care este rezultatul? România a pierdut 5 miliarde de euro din bani europeni", a susținut deputatul.

Sebastian Ghiță a adăugat că se cere arestarea sa pentru a-l forța să devină denunțătorul lui Victor Ponta și că de un an i se sugerează să facă acest denunț.

Camera Deputaților a respins, la sfârșitul lunii martie, cererile privind reținerea și arestarea lui Sebastian Ghiță în dosarul instrumentat de DNA Ploiești în care parlamentarul este urmărit penal sub control judiciar pe cauțiune pentru două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații; două infracțiuni de dare de mită; șantaj; cumpărare de influență și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

AGERPRES/ (AS—autor: Anamaria Toma, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...