CSM: Afirmațiile lui Traian Băsescu aduc atingere independenței procurorilor DNA

CSM: Afirmațiile lui Traian Băsescu aduc atingere independenței procurorilor DNA

Plenul CSM a apreciat joi că afirmațiile lui Traian Băsescu, lider al Partidului Mișcarea Populară, lansate, pe 17 aprilie, în spațiul public, în cadrul unei emisiuni televizate, sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității sistemului judiciar, aducând atingere independenței procurorilor DNA, independenței și prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său.

De asemenea, în temeiul protocolului privind colaborarea dintre CSM și CNA încheiat pe 17 noiembrie 2011, plenul Consiliului a hotărât și sesizarea Consiliului Național al Audiovizualului în acest caz, informează un comunicat remis joi AGERPRES.

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 22 aprilie a președintelui CSM.

Acestea au vizat afirmațiile lui Traian Băsescu referitoare la justiție în general și la activitatea Direcției Naționale Anticorupție — lansate în emisiunea "News Line", difuzată de postul de televiziune România TV, pe 17 aprilie, reluate în cadrul postării pe contul de Facebook în data de 18 aprilie, prezentate și comentate de o parte a mass-media online.

"Prin afirmațiile menționate s-a creat o impresie publică defavorabilă privind activitatea justiției și a procurorilor DNA, inducându-se ideea că aceasta se desfășoară cu încălcarea dispozițiilor legale. S-a afirmat că justiția și procurorii acționează la comanda unor grupuri de interese în componența cărora se regăsesc inclusiv reprezentanți ai sistemului judiciar, urmărindu-se discreditarea Parlamentului și distrugerea unor instituții politice. Mai mult, prin referiri exprese la dosare penale de impact instrumentate de DNA ('Microsoft', 'ANRP'), se acreditează ideea că procurorii nu acționează pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin infracțiuni, ci urmăresc să controleze decizia politică", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, verificările întreprinse au relevat legalitatea instrumentării și măsurilor asiguratorii dispuse în vederea recuperării prejudiciilor în dosarele menționate.

"Afirmațiile domnului Traian Băsescu, fost președinte al României și lider al unui partid politic, persoană care se bucură în continuare de o anumită cotă de încredere din partea opiniei publice, reprezintă o deformare a realităților de fapt, de natură să inducă ideea unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar, în special pe componenta de exercitare a sarcinilor de serviciu ale procurorilor DNA, parte a mecanismului justiției", precizează CSM.

Plenul Consiliului a apreciat că afirmațiile lui Traian Băsescu au depășit limitele admisibile ale libertății de exprimare și sunt de natură să producă un impact negativ asupra credibilității sistemului judiciar, aducând atingere independenței procurorilor DNA, independenței și prestigiului sistemului judiciar în ansamblul său.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 VIDEO Filmare intimă cu premierul Finlandei, Sanna Marin, apărută pe internet

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 A dat-o în penibil! Loredana Groza s-a fotoșopat până a devenit altcineva!