CSM: Invitarea ministrului Justiţiei la şedinţa plenului s-a realizat în aceeaşi modalitate pentru toţi membrii

CSM: Invitarea ministrului Justiţiei la şedinţa plenului s-a realizat în aceeaşi modalitate pentru toţi membrii

Invitarea ministrului Justiţiei, Ana Birchall, la şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii s-a realizat în aceeaşi modalitate şi în aceleaşi condiţii pentru toţi membrii de drept, menţionează, vineri, CSM.

Precizările vin în contextul în care ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a susţinut că a informat-o din timp pe Lia Savonea, preşedintele CSM, în legătură cu faptul că nu poate participa la şedinţa de joi a plenului, adăugând că a avut discuţii cu aceasta şi a rugat-o să fie stabilită o zi pe săptămână dedicată Plenului CSM.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, CSM se întruneşte în plen şi în secţii, la convocarea preşedintelui, iar şedinţele de plen sunt stabilite cu regularitate în fiecare zi de joi, cu excepţia situaţiilor în care, din motive ce ţin de lipsa cvorumului sau de caracterul urgent al lucrărilor înscrise pe ordinea de zi, este stabilită o altă zi de şedinţă.

"Subliniem faptul că, deşi nu există nicio dispoziţie legală sau regulamentară, care să prevadă o eventuală procedură de consultare pentru stabilirea datei/orei şedinţelor de plen de către preşedintele Consiliului, Lia Savonea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în scopul de a asigura programarea şedinţelor şi cvorumul necesar bunei desfăşurări a acestora, a procedat la verificarea prealabilă a disponibilităţii membrilor" menţionează Consiliul.

Sursa citată menţionează că şedinţele plenului Consiliului au avut loc chiar şi în condiţiile în care nu au fost prezenţi toţi membrii, întrucât au fost implicaţi în alte activităţi stabilite anterior - spre exemplu: deplasări externe/interne, conferinţe, concedii de odihnă etc. - ceea ce evidenţiază imposibilitatea adaptării datei şedinţelor cu agenda fiecăruia dintre membri, cu atât mai puţin în situaţia în care lucrările înscrise pe ordinea de zi erau urgente.

"În aceste condiţii, la data de 18 iunie 2019, ora 17:26, Consiliul Superior al Magistraturii a adresat, prin intermediul poştei electronice, având ca destinatar Cabinetul Ministrului Justiţiei, invitaţia pentru doamna ministru Ana Birchall de a participa la şedinţa Plenului Consiliului din data de 20 iunie 2019, ora 12,00", se arată în comunicat.

CSM precizează că invitarea ministrului Justiţiei s-a realizat în aceeaşi modalitate şi în aceleaşi condiţii pentru toţi membrii de drept, mod de lucru uzitat de Consiliul Superior al Magistraturii încă de la începutul acestui mandat.

Referitor la solicitarea publică a ministrului să i se permită participarea la şedinţele Consiliului în calitate de membru de drept, CSM arată că există o imposibilitate obiectivă de a da curs acesteia, cu atât mai mult cu cât, din agenda publică a şedinţelor de guvern, se poate observa că acestea nu au loc în aceeaşi zi a săptămânii.

"Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii asigură opinia publică de faptul că programarea şedinţelor de plen se efectuează cu bună credinţă şi diligenţă, fiind avută în vedere păstrarea unui just echilibru între urgenţa aspectelor ce se impun soluţionate de către Consiliul şi asigurarea participării membrilor aleşi ori de drept, în funcţie de agendele acestora, cu respectarea timpului necesar pentru ca membrii sa integreze participarea la şedinţa Plenului în activităţile derulate", menţionează Consiliul.

Şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii a fost amânată pentru luni din lipsă de cvorum. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi dezvăluiri despre Vlad Voiculescu, un personaj cu un CV controversat

2 ZVON O halcă din PSD se va desprinde din partid după 6 decembrie! Se vorbește despre 25 de senatori și deputaț…

3 „Pe ăsta l-am arestat eu!” / Berbeceanu, uluit după ce un fost şef al prostituatelor a ajuns consilier local PSD…

4 „În China sau în Singapore ar fi fost executat pe loc” / Romeo Dunca despre „moștenirea” lăsată de omul PSD

5 BREAKING Aproape un milion de euro ascunși în ligheane sau în pereți / „Noi fabrici de permise” descoperite de p…