CSM: Proiectul de modificare a legilor justiției contravine dispozițiilor constituționale (motivare)

CSM: Proiectul de modificare a legilor justiției contravine dispozițiilor constituționale (motivare)

Proiectul de modificare a legilor justiției nesocotește garanții fundamentale pentru funcționarea sistemului judiciar, contravenind dispozițiilor constituționale, se arată în motivarea de avizare negativă adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

"Proiectul de lege trimis spre avizare nesocotește, în aspecte esențiale, garanții fundamentale pentru funcționarea sistemului judiciar, contravenind dispozițiilor constituționale. Relevante, în acest sens, sunt reglementările din cuprinsul proiectului care prevăd reorganizarea Inspecției Judiciare, prin preluarea acesteia în cadrul Ministerului Justiției", se arată în documentul citat.

Alte propuneri criticate sunt cele referitoare la gestionarea în continuare a bugetelor instanțelor de către Ministerul Justiției și răspunderea patrimonială a magistraților pentru erorile judiciare.

De asemenea, CSM apreciază că proiectul de lege "promovează soluții necorespunzătoare în aspecte esențiale pentru sistemul judiciar, cu profund impact negativ asupra funcționării normale a acestuia".

Printre soluțiile considerate necorespunzătoare se numără cele referitoare la condițiile de acces în magistratură, promovarea a procurorilor și judecătorilor, procedura de numire în cele mai înalte funcții din cadrul Ministerului Public și separarea deciziei privind cariera judecătorilor și procurorilor între cele două secții ale CSM.

"Prin alte soluții propuse, proiectul de lege se înscrie într-o tendință de evident regres, atât în raport de reglementările în vigoare, cât și în raport cu forma anterioară a proiectului de lege (...) promovat tot de Ministerul Justiției la finalul anului 2016", se mai arată în motivare.

Conform aceleiași surse, proiectul cuprinde și o serie de propuneri de reglementare noi sau "radical diferite" față de cele existente în forma anterioară și care nu au fost supuse consultării sistemului judiciar. Se apreciază, totodată, că inițiatorul nu a luat în considerare sau chiar a reținut într-o manieră contrară multe dintre soluțiile rezultate din consultarea sistemului judiciar și propuse de CSM.

"În raport cu cele prezentate, plenul a reținut că viciile grave de fond ale proiectului impun avizarea negativă a acestuia. (...) Avizul negativ (...) nu împiedică inițierea unui alt demers de modificare și completare a celor trei acte normative, putând fi avută în vedere și soluția reglementării separate și cu celeritate a unor aspecte care derivă din decizii ale Curții Constituționale", se mai arată în documentul citat.

CSM precizează că viciile de constituționalitate și disfuncționalitățile pe care le-ar putea crea nu au permis avizarea favorabilă cu observații a proiectului.

CSM a anunțat, marți, că a transmis către Ministerul Justiției motivarea hotărârii de avizare negativă a proiectului de modificare a legilor justiției.

"În cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2017, a fost transmisă Ministerului Justiției hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, conținând motivele care au fundamentat avizul negativ emis asupra proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", se arată într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Plenul CSM a decis pe 28 septembrie, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justiției. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observații s-au exprimat opt voturi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...