CSM: Proiectul de modificare a legilor justiției contravine dispozițiilor constituționale (motivare)

CSM: Proiectul de modificare a legilor justiției contravine dispozițiilor constituționale (motivare)

Proiectul de modificare a legilor justiției nesocotește garanții fundamentale pentru funcționarea sistemului judiciar, contravenind dispozițiilor constituționale, se arată în motivarea de avizare negativă adoptată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

"Proiectul de lege trimis spre avizare nesocotește, în aspecte esențiale, garanții fundamentale pentru funcționarea sistemului judiciar, contravenind dispozițiilor constituționale. Relevante, în acest sens, sunt reglementările din cuprinsul proiectului care prevăd reorganizarea Inspecției Judiciare, prin preluarea acesteia în cadrul Ministerului Justiției", se arată în documentul citat.

Alte propuneri criticate sunt cele referitoare la gestionarea în continuare a bugetelor instanțelor de către Ministerul Justiției și răspunderea patrimonială a magistraților pentru erorile judiciare.

De asemenea, CSM apreciază că proiectul de lege "promovează soluții necorespunzătoare în aspecte esențiale pentru sistemul judiciar, cu profund impact negativ asupra funcționării normale a acestuia".

Printre soluțiile considerate necorespunzătoare se numără cele referitoare la condițiile de acces în magistratură, promovarea a procurorilor și judecătorilor, procedura de numire în cele mai înalte funcții din cadrul Ministerului Public și separarea deciziei privind cariera judecătorilor și procurorilor între cele două secții ale CSM.

"Prin alte soluții propuse, proiectul de lege se înscrie într-o tendință de evident regres, atât în raport de reglementările în vigoare, cât și în raport cu forma anterioară a proiectului de lege (...) promovat tot de Ministerul Justiției la finalul anului 2016", se mai arată în motivare.

Conform aceleiași surse, proiectul cuprinde și o serie de propuneri de reglementare noi sau "radical diferite" față de cele existente în forma anterioară și care nu au fost supuse consultării sistemului judiciar. Se apreciază, totodată, că inițiatorul nu a luat în considerare sau chiar a reținut într-o manieră contrară multe dintre soluțiile rezultate din consultarea sistemului judiciar și propuse de CSM.

"În raport cu cele prezentate, plenul a reținut că viciile grave de fond ale proiectului impun avizarea negativă a acestuia. (...) Avizul negativ (...) nu împiedică inițierea unui alt demers de modificare și completare a celor trei acte normative, putând fi avută în vedere și soluția reglementării separate și cu celeritate a unor aspecte care derivă din decizii ale Curții Constituționale", se mai arată în documentul citat.

CSM precizează că viciile de constituționalitate și disfuncționalitățile pe care le-ar putea crea nu au permis avizarea favorabilă cu observații a proiectului.

CSM a anunțat, marți, că a transmis către Ministerul Justiției motivarea hotărârii de avizare negativă a proiectului de modificare a legilor justiției.

"În cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2017, a fost transmisă Ministerului Justiției hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, conținând motivele care au fundamentat avizul negativ emis asupra proiectului de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", se arată într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

Plenul CSM a decis pe 28 septembrie, cu majoritate de voturi, să avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justiției. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, în timp ce pentru un aviz favorabil cu observații s-au exprimat opt voturi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Când oamenii văd la televizor că se poate / O poveste din România reală. Cu una care se visa procuror și alta care a devenit penală...

2 Denisa de la „Bambi” povestește cum a ajuns milionară în euro

3 Surpriza de la Cotroceni / „Vreau să-i strâng mâna” / Pe cine a vrut să întâlnească în mod special Regele Charles al III-lea

4 Se pregătește recunoașterea oficială a existenței extratereștrilor? NASA analizează peste 800 de fenomene inexplicabile

5 Profesorul Fukuyama / Ucraina va învinge!