CTP: Comisia de la Veneția spune exact ce am spus toți cei de bun simț, că nu se poate așa ceva! VIDEO

CTP: Comisia de la Veneția spune exact ce am spus toți cei de bun simț, că nu se poate așa ceva! VIDEO

CTP: Comisia de la Veneția spune exact ce am spus toți cei de bun simț, că nu se poate așa ceva! Jurnalistul nu crede că PSD-ALDE vor ține cont de aceste recomandări, pe care le vor respinge așa cum au făcut și cu semnalele date de alte organisme europene sau de către ambasade. 

„Ele exprimă ceea ce orice om rațional și de bun simț din țara asta a gândit în legătură cu cele întâmplate în ultimele luni. Adică bunul plac al ministrului Justiției prin care a reușit, cu ajutorul CCR, să înlăture un procuror din funcție, fără să aibă cea mai mică justificare juridică și rațională, intelectuală, în raportul pe care l-a alcătuit și care a fost respins de CSM.

Comisia de la Veneția spune exact ce am spus toți cei de bun simț: Nu se poate așa ceva! Ca ministrul politic să controleze în felul acesta soarta procurorilor, pentru că își pierd independența, sunt supusi unor presiuni majore și nu mai pot să acționeze în consecință.

Nu cred că ceea ce recomandă Comisia de la Veneția, modificarea Constituției, nu este nici necesară și nu cred că ar rezolva problema. De ce? Pentru că în Constituție nu scrie nicăieri că președintele e un notar care ascultă de ministrul Justiției, că nu se poate opune în niciun fel. Acest lucru a fost inventat în mod abuziv de Curtea Constituțională a României, care i-a cerut președintelui să se supună dorințelor ministrului Justiției. Așa ceva nu poate fi în Constituție. E o chestiune de interpretare abuzivă a Constituției de către CCR.

Și dacă ar fi schimbată Constituția și ar scrie acolo expres că ministrul nu are puteri discreționare, o CCR puternic înclinată politic va găsi și acolo o modalitate de interpretare vicioasă, chiar scandaloasă a Constituțieiși o va folosi pe principiul că nu pot fi refuzate hotărârile Curții.

Trei: nu cred că PSD-ALDE vor ține seama de aceste recomandări, ținând cont de atitudinea brutală, antieuropeană, obstrucționistă, sunt dispuși să meargă pâna la scoaterea României din Uniunea Europeană”. Vor spune: noi hotărâm aici, suntem independenți, CCR e cea care decide aici, nu ne spune nouă Veneția ce să facem. Asta vor spune!”, a declarat jurnalistul. 

Care vor fi consecințele pentru România?

Cristian Tudor Popescu: „Care să fie? Să meargă înainte cu aceste coduri care urmăresc paralizarea sistemului de justiție din România, după cum dorește liderul suprem, cu obstinația sa frizând patologicul. Vor merge după el în această direcție și să vedem până unde ajungem.”

*** Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile Justiției:

- Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt pentru a fi asigurate condițiile necesare unei proceduri neutre de numire sau demitere, prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției

- Eliminarea sau redefinirea condițiilor în care procurorii de rang înalt respinge drept netemeinice soluțiile date de procurorii care fac dosare

- Eliminarea restricției privind libertatea de exprimare a procurorilor și judecătorilor

- Completarea condițiilor privind răspunderea magistraților prin afirmarea explicită a faptului că, în absența relei credințe și a neglijenței intenționate, magistrații nu sunt răspunzători pentru o decizie care poate fi întoarsă de o altă instanță. 

- Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel

- Reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit

- Reexaminarea prevederilor privind numirea și revocarea membrilor CSM


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...