Cu cât ar putea creşte economia Ucrainei în 2023, după declinul sever din 2022. „Totul depinde de evoluţiile militare”

Cu cât ar putea creşte economia Ucrainei în 2023, după declinul sever din 2022. „Totul depinde de evoluţiile militare”

PIB-ul Ucrainei ar trebui să se stabilizeze în 2023 şi să înregistreze un avans de 15,5%, în funcţie de evoluţiile militare în războiul contra Rusiei, care a început în 24 februarie, a declarat joi ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, într-un interviu acordat Reuters.

Economia Ucrainei, declin anual de 15,1% în primul trimestru din 2022, Foto: Shutterstock

Sviridenko, care este şi prim vicepremier, a anunţat că oficialii elaborează previziunile macroeconomice înaintea începutului negocierilor din septembrie cu FMI pentru un nou program de împrumut, transmite Agerpres.

Potrivit specialiştilor, actualele estimări privind privind PIB-ul Ucrainei în 2023 variază de la un declin de 0,4% la o creştere de 15,5%, după ce probabil anul acesta se va înregistra o contracţie de 30% - 35%.

,,Înţelegem că trebuie să menţinem economia pe linia de plutire. Este extrem de dificil să facem noi prognoze, din cauza incertitudinilor. Totul depinde de evoluţiile militare", a explicat ministrul Economiei.

Oficialul nu a dorit să dea publicităţii valoarea împrumutului solicitat de la FMI, apreciind că noul program ar trebui să fie de un nivel ,,ridicat" şi adoptat rapid, pentru a elibera fonduri de la alţi creditori şi pentru a reasigura investitorii.

Precedentul împrumut de cinci miliarde de dolari obţinut de Ucraina de la FMI a fost anulat în martie după ce la începutul războiului FMI a aprobat, cu câteva condiţii, finanţare de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari.

De la începutul invaziei ruse, Ucraina a primit sprijin bugetar internaţional de 12,7 miliarde de dolari de la alte ţări şi instituţii şi se aşteaptă la alte 14 miliarde de dolari ajutor deja promis până la finalul anului, a anunţat ministrul Economiei.

,,Este foarte important să primim acest ajutor financiar de la partenerii noştri. Luptăm pentru valorile care sunt importante pentru Europa şi pentru Statele Unite", a adăugat Iulia Sviridenko.

Afectată în urma invaziei ruseşti, în 24 februarie, economia Ucrainei a înregistrat un declin anual de 15,1% în primul trimestru din 2022.

Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri că Statele Unite vor acorda Ucrainei un nou pachet de ajutoare militare, în valoare de aproape trei miliarde de dolari, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Liderul de la Casa Albă a precizat că este vorba de „cea mai mare tranşă de asistenţă de securitate de până acum”, la şase luni de când Rusia a invadat Ucraina.

Cele aproximativ 2.98 miliarde alocate „vor permite Ucrainei să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană, sisteme şi muniţii de artilerie, sisteme antiaeriene împotriva dronelor şi radare, pentru a se asigura că poate continua să se apere pe termen lung”, a spus Biden, citat într-un comunicat al preşedinţiei americane, chiar de Ziua Independenţei Ucrainei.

Reuters informase încă de marţi seara despre noul pachet de asistenţă pentru Ucraina, dintr-o sursă oficială de la Washington care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Agenţia menţiona că fondurile ar urma să provină din Iniţiativa pentru Asistenţa de Securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul SUA pentru a permite guvernului SUA să achiziţioneze armament de la producători, în loc să le trimită ucrainenilor arme din stocurile americane existente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

3 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

4 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...

5 Judecați voi...