Cuba: Disidentul Manuel Cuesta Morua a fost arestat în Havana

Cuba: Disidentul Manuel Cuesta Morua a fost arestat în Havana

Disidentul cubanez Manuel Cuesta Morua, în vârstă de 58 de ani, vicepreşedinte al Consiliului pentru tranziţia democratică, a fost arestat miercuri după ce a ieşit din locuinţa sa din Havana, informează joi AFP.

"În această dimineaţă, soţia sa (Nairobi Scheri) ne-a sunat şi ne-a spus că a ieşit şi de atunci este în detenţie", a declarat activista Marthadela Tamayo, care face parte din conducerea aceleiaşi organizaţii cubaneze disidente.

Potrivit acesteia, în ultimele zile au avut loc mai multe arestări, de scurtă durată, a unor opozanţi cubanezi: Scheri, José Antonio Madrazo şi Osvaldo Navarro.

"Totul are legătură cu protestul din 20 (noiembrie) şi cu faptul că au semnat textul", a explicat ea.

Săptămâna trecută, regizorul Yunior Garcia, creatorul grupului de dezbateri politice de pe Facebook Archipielago (Arhipelagul), şi Manuel Cuesta Morua au postat pe reţelele sociale o scrisoare adresată guvernului din provincia Havana prin care solicita autorizaţia de a organiza o demonstraţie de 5.000 de persoane pe 20 noiembrie.

"Manifestarea va fi împotriva violenţei, pentru a cere respectarea tuturor drepturilor pentru toţi cubanezii, pentru eliberarea prizonierilor politici şi pentru a găsi o soluţie disputelor noastre pe căi democratice şi paşnice", conform textului scrisorii.

Mai mulţi disidenţi s-au alăturat iniţiativei semnând-o, iar cereri similare au fost depuse la autorităţile din alte patru provincii (Holguin, Santa Clara, Cienfuegos şi Guantanamo).

Yunior Garcia şi Manuel Cuesta Morua au fost arestaţi pentru scurt timp pe 11 iulie în timpul protestelor istorice care au zguduit Cuba, când mii de locuitori au mărşăluit pe străzi scandând "Libertate", "Jos dictatura" şi "Ne este foame". Manifestaţiile s-au soldat cu un deces, zeci de răniţi şi peste o mie de arestări.

În ultimele săptămâni au fost arestaţi alţi doi lideri ai disidenţei cubaneze: Guillermo Farias, laureat al Premiul Saharov al Parlamentului European pentru libertatea de gândire în 2010 şi Berta Soler, lidera Doamnelor în alb. Ambii au fost eliberaţi după câteva ore. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”