Cuba: Peste o sută de arestări după manifestaţiile de duminică

Cuba: Peste o sută de arestări după manifestaţiile de duminică

Peste o sută de persoane au fost arestate în Cuba după manifestaţiile istorice de duminică, printre care disidenţii Guillermo Farinas, Jose Daniel Ferrer şi Luis Manuel Otero Alcantara, potrivit mai multor surse concordante, relatează AFP.

Potrivit unei liste cu nume publicate pe Twitter de mişcarea de protest San Isidro, luni seară 114 persoane au fost plasate în detenţie sau raportate ca dispărute, printre care Jose Daniel Ferrer, unul dintre principalii disidenţi din ţară.


Julie Chung, secretar de stat adjunct al SUA pentru Americi, a denunţat şi ea pe Twitter "violenţa şi arestările manifestanţilor cubanezi, precum şi dispariţia activiştilor independenţi, printre care Guillermo 'Coco' Farinas, Jose Daniel Ferrer, Luis Manuel Otero Alcantara şi Amaury Pacheco".


"Cerem eliberarea lor imediată", a adăugat ea.

Exasperaţi de criza economică, mii de cubanezi au demonstrat duminică în zeci de oraşe şi sate ale ţării, strigând "Libertate!" şi "Jos dictatura!".

Regizorul Yunior Garcia, unul dintre liderii mişcării 27N, apărută după o manifestaţie inedită a artiştilor de la 27 noiembrie anul trecut pentru a cere mai multă libertate de expresie, a fost şi el arestat duminică, apoi eliberat luni după-amiază.

El şi-a relatat experienţa pe Facebook , explicând că s-a deplasat duminică împreună cu un grup de prieteni la Institutul cubanez de radio şi televiziune (ICRT) pentru a cere să susţină un discurs de 15 minute în faţa camerelor.


Dar "o hoardă de conservatori radicali şi mai multe grupuri de Răspuns rapid (forţe de ordine în civil - n.r.) ne-au refuzat" şi "am fost loviţi, ridicaţi cu forţa şi aruncaţi într-un camion, ca nişte saci cu moloz", a denunţat el.

"Am fost trataţi ca nişte deşeuri", a estimat el, explicând că au fost transportaţi la centrul de detenţie Vivca, din Havana, unde au văzut apoi "sosind zeci de tineri".

Printre persoanele arestate duminică se află şi Camila Acosta, o cubaneză în vârstă de 28 de ani, reţinută luni potrivit lui Alexis Rodriguez, redactorul şef al secţiei internaţionale a jurnalului madrilen ABC, cu care ea colabora de şase luni.

Ministrul spaniol al afacerilor externe le-a cerut marţi autorităţilor cubaneze să respecte dreptul cetăţenilor de a protesta şi a solicitat eliberarea "imediată" a Camilei Acosta. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro