Cuba propune Washingtonului un dialog, fără să renunţe la socialism

Cuba propune Washingtonului un dialog, fără să renunţe la socialism

Preşedintele Miguel Diaz-Canel a exprimat joi disponibilitatea Cubei de a discuta "despre orice subiect" cu Statele Unite, unde Joe Biden urmează să-i succeadă în ianuarie lui Donald Trump, fără a renunţa la socialism, relatează vineri France Presse.

"După cum s-a spus deja cu suficientă claritate, suntem gata să discutăm orice subiect. Ceea ce nu suntem pregătiţi să negociem, la ce nu vom renunţa niciun centimetru, este revoluţia, socialismul şi suveranitatea noastră", a declarat Diaz-Canel la sfârşitul sesiunii anuale a Parlamentului cubanez.

"Principiile nu vor fi niciodată pe masă", a insistat preşedintele cubanez, care s-a exprimat exact la şase ani după restabilirea relaţiilor dintre Havana şi Washington.

Adversare de la revoluţia condusă de Fidel Castro în 1959, Statele Unite şi Cuba au operat sub conducerea preşedinţilor Barack Obama şi Raul Castro o apropiere istorică care în 2015 a permis restabilirea relaţiilor diplomatice.

Dar după ce Donald Trump a ajuns la Casa Albă în 2017, Statele Unite au înăsprit embargoul pe care l-au impus Cubei din 1962, invocând încălcări ale drepturilor omului în Cuba şi sprijinul Havanei pentru guvernul chavist din Venezuela.

Diaz-Canel a subliniat că 2020 "a fost un an dur şi exigent ca puţini alţii", din cauza pandemiei de coronavirus şi a întăririi blocadei de către administraţia preşedintelui republican Donald Trump.

În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie, democratul Joe Biden a anunţat că dacă va fi ales, se va mişca rapid pentru "a elimina restricţiile lui Trump privind transferurile de bani şi călătoriile" ce afectează familiile separate, într-un interviu cu media digitală de opoziţie Cibercuba.

Diaz-Canel a declarat joi că în contextul campaniei electorale din Statele Unite, cercurile cubaneze anticastriste instalate în Florida au încercat să creeze "o situaţie de instabilitate şi tensiune" cu scopul, consideră el, de "a face imposibilă orice întoarcere la dialog (americano-cubanez) în cazul victoriei democrate".

În acest context, el s-a referit la mişcarea de protest de zece zile condusă în noiembrie de 14 membri ai unui colectiv de artişti cubanezi numit Mişcarea San Isidro (MSI) pentru a cere eliberarea unui raper arestat câteva zile mai devreme.

Evacuarea de către poliţie a unei case din Havana unde protestatarii se refugiaseră a declanşat o demonstraţie neobişnuită pe 27 noiembrie în faţa Ministerului Culturii în favoarea libertăţii de exprimare.

Referindu-se la acest episod, în timpul căruia Ministerul Culturii a refuzat să discute cu persoane pe care le-a acuzat că erau finanţate de Statele Unite, Diaz-Canel a criticat "revendicările extra-artistice al căror scop evident este de a servi drept trambulină pentru proiecte de confruntare deja cunoscute, cu scopul de a crea o opoziţie politică".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...