Cufărul de război al Chinei: „Marele zid de oțel” al Beijingului se confruntă cu obstacole în calea supremației militare

Cufărul de război al Chinei: „Marele zid de oțel” al Beijingului se confruntă cu obstacole în calea supremației militare

În ciuda faptului că are cele mai numeroase forțe armate din lume, China se confruntă cu o serie de obstacole serioase în eventualitatea în care ar incerca să invadeze Taiwanul, arată specialiștii.

Xi Jinping - arhiva foto

Ministrul de externe din Taiwan spune că țara sa se pregătește de conflictul cu China. Într-un interviu acordat luna trecută, Joseph Wu a spus că "luăm foarte în serios amenințarea militară chineză" și a indicat 2027 drept anul care trebuie luat în considerare pentru asta, arată The Guardian .

Mulți analiști sunt din ce în ce mai îngrijorați de apariția unui nou conflict, iar relația dintre Taiwan și SUA va fi un factor important în influențarea (dacă și când) Chinei de a încerca să anexeze insula autonomă.

CIA arată că liderul Chinei, Xi Jinping, a spus armatei să fie pregătită să invadeze Taiwanul până în 2027. La reuniunile parlamentare anuale ale Chinei din martie, Xi a declarat că va construi armata Chinei într-un "mare zid de oțel", dar a subliniat necesitatea unei "dezvoltări pașnice a relațiilor dintre strâmtori".

Armata chineză, cea mai numeroasă din lume - arhiva foto

Armata chineză, cea mai numeroasă din lume - arhiva foto

China, cea mai numeroasă armată din lume

China are cele mai mari forțe armate din lume, cu aproximativ 2 milioane de angajați activi. Marina sa este, de asemenea, cea mai mare din lume , cu o valoare estimată de 355 de nave active, comparativ cu cele 296 ale SUA.

O invazie a Taiwanului, arată The Guardian, s-ar baza probabil pe o încercuire navală a insulei, astfel încât capacitățile maritime ale Chinei vor avea o importanță deosebită pentru cei care încearcă să înțeleagă cât de capabilă este Armata Populară de Eliberare (PLA) de a-și atinge scopul.

Navă de rozboi cheneză FOTO: Shutterstock

Navă de rozboi cheneză FOTO: Shutterstock

Pe 7 aprilie, Pentagonul a anunțat un acord de 1,7 miliarde de dolari cu Boeing pentru 400 de rachete anti-navă Harpoon.

O parte din efortul Chinei de a-și moderniza forțele armate a constat într-o strategie de urmărire a "fuziunii militaro-civile", cu scopul de a dezvolta PLA într-o "armată de clasă mondială". Guvernul încurajează întreprinderile private să sprijine dezvoltarea tehnologiei militare, în orice, de la IA la tehnologia nucleară la drone.

Marina PLA a folosit, de asemenea, feriboturi civile pentru a efectua exerciții militare. Acest lucru împiedică capacitatea serviciilor de informații americane și taiwaneze de a detecta activitatea anormală.

În ultimul deceniu s-au intensificat eforturile Chinei de a deveni autosuficientă în producerea de tehnologie avansată, în special în fabricarea de arme. China produce acum mai mult de 90% din armamentul său pe plan intern, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii de la Stockholm, un thinktank.

"Boala păcii"

Deși strâmtoarea Taiwan ar fi primul obstacol, nu ar fi ultimul. PLA nu ar putea cuceri Taiwanul doar de pe țărm. Mai mult de 90% din populația Taiwanului trăiește în orașe și atât China, cât și Taiwanul s-au antrenat pentru posibilitatea unui conflict urban. Într-un raport de anul trecut, Institutul pentru Studiul Războiului a remarcat că PLA "și-a intensificat studiul, pregătirea și pregătirea pentru războiul urban viitor".

"Ne putem aștepta ca aceste eforturi să se dubleze și să înceapă să includă lecții din experiențele rusești [din Ucraina]", spune Elsa Kania, unul dintre autorii raportului.

Partea finală a puzzle-ului pentru PLA este calitatea militarilor. Deși se mândrește cu cele mai mari forțe armate din lume, soldații săi nu au practic nicio experiență de luptă. Ultima dată când PLA a purtat un război a fost când China a invadat Vietnamul în 1979.

La începutul acestei luni, guvernul și-a revizuit legile privind recrutarea pentru a permite pensionarilor să se reînroleze.

Blake Herzinger, un fost ofițer de informații al marinei americane, care acum lucrează la Centrul de Studii al Statelor Unite , notează că mai importante sunt problemele culturale din PLA, cum ar fi corupția și o structură de comandă rigidă.

În 2018, un editorial din Cotidianul Armatei de Eliberare a Poporului, ziarul oficial al PLA, spunea că forțele armate au fost infectate cu o "boală a păcii", și anume corupția.

Liderii chinezi sunt conștienți de aceste provocări și s-au concentrat pe îmbunătățirea calității trupelor lor și pe a deveni mai autosuficienți cu armamentul. Nimic despre un atac asupra Taiwanului nu ar fi simplu. Dar, spune Herzinger, "este rar, în istorie, ca o marină sau o armată să construiască și să se modernizeze atât de rapid, fără un motiv real pentru a face acest lucru".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…