CULISE Cine va controla justiția în următorii 6 ani / Lumini și umbre

CULISE Cine va controla justiția în următorii 6 ani / Lumini și umbre

Noul CSM, de-abia votat de sistem în 22 iunie și care va intra în atribuții în ianuarie 2023, are potențialul să fie mai bun decât cel de acum, scrie Ioana Ene Dogioiu pe spotmedia.ro .

Secția de procurori nu are vulnerabilități. Victoria nu tocmai ușoară a lui Daniel Horodniceanu pentru locul PÎCCJ are o semnificație importantă și prin înfrângerea dnei Militaru, susținută intens de Bogdan Licu și Cristian Ban (actual procuror CSM).

Faptul că Maria Magdalena Militaru, procuror general adjunct, nici măcar nu a ajuns în turul al II-lea pentru ocuparea locului din CSM arată că se încheie o epocă.

Una în care Bogdan Licu lega mai toate jocurile de putere. A devenit indezirabil pentru secția de procurori abia după ce a intrat în ochiul opiniei publice. Până atunci secția nu a avut nicio problemă să-l delege procuror general după plecarea lui Augustin Lazăr.

Locul parchetelor curților de apel a fost câștigat de Emilia Ion, iar locurile tribunalelor de doi procurori profesioniști și reformiști – Claudiu Sandu de la Brașov și Bogdan Staicu de la București.

Parchetele judecătoriilor au trimis-o în CSM pe Cătălina Sântion, eliminând pericolul stricării bunei componențe a secției cu controversatul Sorin Lia.

De remarcat că proiectul legii CSM, anunțat de MJ cu câteva zile în urmă, schimbă modul de alegere a președintelui Consiliului. El nu mai trebuie să fie doar un judecător, poate să fie și un procuror, iar alegerea conducerii anuale a CSM este făcută direct de plen cu votul majorității, fără prima etapă în secții.

În secția de judecători situația este mai puțin bună, dar mai puțin rea decât ar fi putut fi.

În zona ICCJ – Curți de Apel, Lia Savonea a luat partea leului. Cei doi reprezentanți ai instanței supreme, Daniel Grădinaru și Denisa Stânișor, sunt oamenii ei 100%. Și acest rezultat arată efectele populării ICCJ de 6 ani cu oamenii dnei Savonea.

La Curțile de Apel au fost aleși președinta CAB, până și fizic copia Liei Savonea, și Liviu Odagiu, președintele Curții de Apel Alba, instanță mașină de spălat unde sunt strămutate toate cazurile delicate. Ca o coincidență, și acțiunea celor 7 membri CSM privind interimatul vădit nelegal al lui Bogdan Mateescu, după 1 ian 2022, tot la CA Alba a ajuns.

Cel de-al treilea loc al CA în CSM este însă o mare și bună surpriză – Grațiela Milu de la Brașov, o profesionistă integră și curajoasă ( citește aici interviul SpotMedia.ro cu Grațiela Milu ). Această spargere a liniei Curților de Apel este o pierdere mare pentru Lia Savonea.

Prima judecătoare CSM din tribunale este Laura Radu, președinta TMB. Nu e neapărat o luptătoare reformistă, dar a refuzat să se alăture președinților de instanțe care i-au înfierat pe magistrații români protestatari la Bruxelles față de amputarea justiției în epoca Dragnea.

Al doilea este Mihai Ghica – judecător la Secția penală a Tribunalului Cluj, unul dintre liderii magistraților protestatari.

La judecătorii au câștigat doi apropiați ai lui Bogdan Mateescu, Claudiu Drăgușin – Judecătoria Sectorului 4 București și Alin Ene - președintele Judecătoriei Ploiești, amândoi însă susținători ai reformelor și luptători împotriva hăcuirii legilor justiției.

Dacă tragem linie, vedem că lista secției de judecători se rupe la mijloc. Dacă în partea de sus avem 4 „savoniști” duri, urmează 5 nume care pot da speranță. Dacă niciunul dintre ei nu se va alătura „savoniștilor”, sunt șanse ca și secția de judecători să iasă din marasmul ultimilor 6 ani, iar împreună cu secția de procurori să fie majoritate bună în CSM.

Desigur un rol important îl va juca președinta ICCJ, Corina Corbu, membră de drept a CSM. Rămâne de văzut dacă va dori să fie doar o prelungire a Liei Savonea sau să își joace propria carte de putere în următorii trei ani.

Ar mai fi de remarcat că se schimbă generațiile în sistemul judiciar. Dacă în urmă cu 6 ani tribunalele trimiteau în CSM două figuri teribile, iată că de data asta are loc un reviriment.

Vedem și prăbușirea celor două asociații de magistrați antireformiste. AMR nu a reușit să-și trimită în CSM nici măcar președinta, pe Andreea Ciucă, învinsă de Grațiela Milu.

Oamenii aceștia vor avea o uriașă putere pe care e de sperat că o vor exercita altfel decât actualul CSM.

Tot ce înseamnă cariera fiecărui magistrat din România - promovarea, transferurile, detașările, delegările, sancționările, inclusiv excluderile din magistratură- depinde de CSM și poate fi folosit că șantaj, răzbunare, abuz, recompensă.

Totodată, CSM avizează orice proiect de lege de interes pentru sistemul judiciar.

Ceea ce ar fi de dorit de la noul CSM este o înțelegere reală a rolului și responsabilității sale față de justițiabil. Adică mai puține jocuri politice și de putere, mai puțin sindicalism, și mai multă grijă pentru starea reală a sistemului care este lamentabilă din toate punctele de vedere.

Rămâne de văzut însă cum își va juca Lia Savonea finalul de împărățire. Unii magistrați suspectează că va folosi sesizarea împotriva interimatului lui Bogdan Mateescu pentru a obține anularea alegerilor, dacă va socoti că la o eventuală revotare ar putea scoate mai mult.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...