CULISE Cum a fost „curățată” secția penală a Curții de Apel Constanța de judecătorii duri care au condamnat nume grele printre care și Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky sau Nicușor Constantinescu

CULISE Cum a fost „curățată” secția penală a Curții de Apel Constanța de judecătorii duri care au condamnat nume grele printre care și Mircea Băsescu, Sorin Strutinsky sau Nicușor Constantinescu

O decizie luată luni de Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit sancționarea judecătorilor Ciprian Coadă, Iulia Cezara Suciu, Georgiana Anghel, Valentina Boboc și Marius Virgil Ungureanu pentru „nerespectarea în mod nejustificat a dispozițiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanței sau al parchetului ori a altor obligații cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”.
În timp ce Iulia Cezara Suciu și Marius Virgil Ungureanu au fost sancționați cu diminuarea indemnizației cu 25% pentru un an de zile, Valentina Boboc și Georgiana Anghel Tudor au fost retrogradate de la Curtea de Apel la Tribunalul Constanța.
Ciprian Coadă, unul dintre cei mai vehemenți judecători împotriva mutilării legilor Justiției, care și-a asumat scrisorile magistraților și a participat la protestele aferente, a fost suspendat din activitate timp de patru luni. Coadă este unul dintre judecătorii care au criticat înființarea Secției Speciale de investigare a magistraților.
Secția Penală a Curții de Apel Constanța a fost ”curățată” astfel de cei mai duri judecători, cunoscuți pentru condamnările celor mai importante nume din Constanța, dar și pentru sentințele dure pe care magistrații le-au dat.
Iulia Cezara Suciu este primul judecător care l-a condamnat pe fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pe vremea când acesta era la conducerea instituției și avea o influență extrem de puternică în Constanța. Ulterior, Iulia Cezara Suciu l-a judecat pe Constantinescu și în alte spețe. Suciu a fost recuzată și atacată în spațiul public de nenumărate ori de către Constantinescu.
Valentina Boboc și Marius Virgil Ungureanu l-au condamnat pe George Karam, patronul localului Beirut, unde trei fete dansatoare au murit arse în 2014.
Georgiana Anghel Tudor și Ciprian Coadă sunt judecătorii care au ”închis” tripleta de la Constanța condamnându-l definitiv pe Sorin Strutinsky la 10 ani și 8 luni de închisoare.
De altfel, printre cei trimiși la închisoare de judecătorul Coadă se numără și Mircea Băsescu, fratele fostului președinte Traian Băsescu, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, în iunie 2016; Dănuț Căpățână, fostul manager al Spitalului Județean Constanța, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare, în aprilie 2018; Gilberto Șaban, în celebrul caz al Larei Șaban, o tânără ucisă de fratele ei care, pentru fapta sa, a fost condamnat la închisoare pe viață, în anul 2013.
Tot Coadă, pe vremea când era judecător la Curtea de Apel Craiova, a judecat cazul Țundrea după ce anchetatorii au dispus redeschiderea dosarului în urma efectuării analizei ADN care a demonstrat că altcineva era autorul crimei comise în anul 1992.
Context
Curtea de Apel Constanța este condusă de judecătorul Marius Epure, care l-a achitat pe Radu Mazăre pentru că a vândut curtea Palatului Regal din Mamaia, de 1,5 hectare, cu 23 euro/mp, spunând că fapta nu e prevăzută de legea penală. În primă instanță, Mazăre fusese condamnat la 6 ani de închisoare cu executare.

Judecătorul Marius Cristian Epure locuiește într-o vilă de 245 mp în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, Epure este un apropiat al fostei șefe CSM Lia Savonea și a fost criticat de mai mulți magistrați ai Curții de Apel Constanța atunci când a semnat o scrisoare de susținere a acesteia, pentru că ar fi lăsat impresia că exprimă punctul de vedere al întregului corp de judecători.

Printre primele decizii pe care Epure le-a luat în calitate de șef al Curții de Apel Constanța a fost să îi așeze pe procurori în sala de judecată la același nivel cu avocații inculpaților și să nu le mai permită procurorilor accesul la informațiile din dosare prin aplicația ECRIS.

Tot Marius Epure este unul dintre șefii de instanțe care s-au opus protestelor magistraților împotriva modificării Legilor Justiției, ocazie cu care a intrat în conflict cu o bună parte din judecătorii Curții de Apel Constanța. Aceștia au criticat atitudinea șefului instanței referitoare la acest subiect.

Marius Cristian Epure este judecător din anul 2001 și a ajuns președintele Curții de Apel Constanța în decembrie 2018. Pe plan local este un magistrat controversat prin prisma deciziilor pe care le-a luat de-a lungul timpului.

Una dintre acestea este eliberarea a trei traficanți de droguri care au fost prinși de DIICOT cu 10 kilograme de cocaină și care, ulterior, au fost condamnați definitiv la pedepse cuprinse între 11 și 13 ani . O altă decizie controversată a judecătorului Epure a fost acceptarea cererii de revizuire a sentințelor într-un dosar în care mai mulți evazioniști fuseseră condamnați definitiv pentru returnare ilegală de TVA. Ulterior, în aceeași speță, inculpații au fost din nou condamnați .

Poate cea mai controversată sentință a judecătorului Epure a fost eliberarea din arest a principalului suspect în cazul unui triplu asasinat. În anul 2008, spațiul public constănțean a fost cutremurat de vestea că albanezul Shyti Blenis a ucis părinții unei fetițe iar pe copilă a îngropat-o de vie. Judecătorul Epure l-a eliberat pe suspect din arest , i-a dat voie să părăsească țara și a întors dosarul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța. Un an mai târziu, Shyti Blenis a fost găsit vinovat și condamnat definitiv la închisoare pe viață.

Judecătorul Marius Epure are o avere consistentă și un singur venit, salariul de magistrat. Conform ultimei declarații publicate pe site-ul CSM, în iunie 2019, magistratul este proprietarul unic al unui teren intravilan de 500 mp în Constanța (cumpărat în 2007), 1600 mp de teren agricol în Tuzla (cumpărat în 2008), 1600 mp de teren agricol în Costinești (cumpărat în 2008), un apartament de 41 mp în Pitești (cumpărat în 2003), o casă de 245 mp în Constanța (construită în 2009), un autoturism Kya Rio, un Peugeot 407 (partaj voluntar ieșire din devălmășie – proprietatea exclusivă a soției) și un Opel Combo (Cumpărare – proprietatea exclusivă a soției). Judecătorul mai are trecute în declarația de avere două conturi bancare, unul de 8779,34 euro și altul de 7383,73 lei. De asemenea, acesta are și un credit bancar scadent în anul 2033, cu un sold de 105.022 euro. Epure a avut în 2020 un venit anual de 252.172 lei ca judecător la Curtea de Apel Constanța, inclusiv drepturi obținute prin hotărâre judecătorească (conform declarației de avere completată în 25.05.2020, publicată pe site-ul CSM). SURSA: G4Media.ro

sursa foto: Info Sud-Est


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria