CULISE/Negocieri la sânge în Coaliție pentru trei instituții cheie: TVR, SRR și Avocatul Poporului. De ce nu se înteleg PNL, USR-PLUS și UDMR

CULISE/Negocieri la sânge în Coaliție pentru trei instituții cheie: TVR, SRR și Avocatul Poporului. De ce nu se înteleg PNL, USR-PLUS și UDMR

Revocările din funcții ale șefilor de la TVR, Radio și Avocatul Poporului anunțate drept prioritare pentru Coaliție sunt tărăgănate în Parlament. Motivul întârzierii îl constituie neînțelegerile din Coaliție privind împărțirea funcțiilor. Potrivit surselor HotNews.ro, negocierile s-au blocat în urma neînțelegerilor dintre PNL și UDMR. La mijlocul lunii februarie președintele PNL, Ludovic Orban anunța că schimbarea șefilor celor trei instituții este prioritate pentru Coaliție, iar situația trebuie tranșată rapid.
La ședința Coaliției programată luni trebuia discutată situația revocărilor și numirilor noilor șefi ai TVR, SRR, Agerpres și Avocatului Poporului. Mai exact, liderii Coaliției trebuiau să-și impartă șefia celor patru instituții însă subiectul a fost amânat pentru o dată ulterioară.
Amânarea are legătură cu faptul că prioritară era dezbaterea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dar și cu faptul că cele patru partide nu au reușit să ajungă la un consens privind împărțirea funcțiilor.
Surse politice au explicat pentru HotNews.ro că PNL dorește să obțină șefia TVR, dar și cea a Avocatului Poporului, USR dorește conducerea Radioului. Liberalii le-ar fi sugerat partenerilor de la UDMR să preia șefia Agerpres, propunere refuzată de aceștia. UDMR își dorește să fie partener cu drepturi depline la masă negocierilor și solicită fie conducerea Avocatului Poporului, fie cea a radioului public.
De altfel, în bucătăria internă a partidelor de Coaliție au fost vehiculate nume care ar putea fi promovate pentru cele patru instituții cheie. La TVR, potrivit surselor citate, președintele Klaus Iohannis dorește să o propună pe Mădălina Dobrovolschi.
Pentru șefia radioului public Dacian Cioloș intenționează să-l propună în cadrul Coaliției pe Gabriel Basarabescu (angajat al SRR și membru în Consiliul de Administrație din partea angajaților), dar USR nu este dispus să cedeze numirea partenerului de la Plus.
UDMR dorește o funcție de conducere relevantă, mai exact șefia Avocatului Poporului (numele lui Eckstein Kovacs a fost vehiculat) sau a Radioului Public.
"Revocarea Avocatului Poporului are puține șanse de a fi pusă în aplicare. Se caută încă motive întemeiate care să stea la bază unei decizii în acest sens. Noi dorim să fim considerați parteneri cu drepturi egale pentru că la fel ca și PNL și USR, voturile noastre contează în Coaliție și fără voturile noastre nu ar trece legi importante", au explicat surse din interiorul UDMR, pentru HotNews.ro.
Care este stadiul procedurii pentru revocarea șefiilor de la TVR, SRL și Avocatul Poporului
În urmă cu trei săptămâni, președintele PNL Ludovic Orban anunța că Birourile Permanente ale Parlamentului au dat un termen de două săptămâni comisiilor de Cultură să se pronunțe asupra rapoartelor de activitate ale TVR și SRR pe 2019, mai exact până pe 1 martie, astfel încât acestea să poată fi supuse votului plenului și respinse.
Contactat de HotNews.ro, președintele Comsiei de Culturi din Camera Deputaților, Iulian Bulai, a explicat că rapoartele de activitate ale celor două instituții nu au putut fi dezbătute, iar procedura a fost întârziată din cauza lipsei unui aviz din partea comisiilor de buget reunite ale Parlamentului.
"Pentru a începe dezbaterea pe rapoarte aveam nevoie de un aviz al comisiilor de buget finanțe reunite. L-am informat pe președintele Camerei Deputaților și urmează să cel mai probabil, marți să fie o ședință a conducerii celor două Camere care să convoace cele două comisii. Mai devreme de săptămâna viitoare nu se pot dezbate cele două rapoarte la comisiile de Cultură reunite", a explicat Bulai.
De precizat este că, potrivit procedurii, dacă raportul de activitate al celor două instituții este respins, conducerile sunt demise.
În ceea ce privește procedura de revocare a Avocatului Poporului, Ludovic Orban anunța pe 16 februarie că a sesizat comisiile juridice pentru a elabora un raport în acest sens. Funcția e deținută în prezent de Renate Weber, care a fost atacată de PNL pentru sesizarile pe actele normative emise de guvern în perioada stării de urgență și stării de alertă.
„În termen de două săptămâni comisiile trebuie să prezinte un raport plenului, a declarat Ludovic Orban pe 16 februarie.
Raportul care ar trebui elaborat de către comisiile juridice reunite nu a fost nici măcar început. Surse parlamentare au declarat pentru HotNews.ro că juriștii USR și PNL caută motivele care să stea la baza revocării Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.
"În următoarea perioadă, cel mai probabil săptămâna viitoare, dacă va exista o întelegere politică în Coaliție pe împărțirea funcțiilor, ar putea fi propus spre dezbatere comisiilor de către parlamenatarii PNL, USR un astfel de raport, au explicat sursele HotNews.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina