Culisele demisiei lui Vasile Dîncu. Cum joacă și ce vrea să obțină, de fapt, PSD

Culisele demisiei lui Vasile Dîncu. Cum joacă și ce vrea să obțină, de fapt, PSD

„Plecarea lui Vasile Dâncu din fruntea ministerului Apărării era parafată de acum două săptămâni când președintele Klaus Iohannis a cerut plecarea acestuia deranjat de gafele făcute de ministru” susțin surse politice pentru hotnews.ro . În acest context, președintele PSD, Marcel Ciolacu mimează surpriza și încercă să obțină o negociere cu PNL pentru o schimbare de portofolii . Ce vrea mai exact PSD?

Klaus Iohannis si Vasile DincuFoto: AGERPRES

Update 19.52: PSD solicită de urgenţă o şedinţă a coaliţiei în care să se discute despre portofoliul de la Ministerul Apărării, după care va convoca şi o şedinţă a Consiliului Politic Naţional, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Radu Oprea, imediat după ședința PSD.

„Care ar fi paşii următori în acest moment: decizia pe care a luat-o Biroul Permanent Naţional al PSD este ca să solicităm de urgenţă convocarea unei şedinţe a coaliţiei pentru a avea o discuţie, iar apoi un Consiliul Politic Naţional pentru perioada următoare”, a spus Radu Oprea la sediul central al PSD.

El a adăugat că este posibil ca şedinţa coaliţiei să aibă loc marţi, pentru că apoi premierul Nicolae Ciucă va pleca la Bruxelles.

​​Declarațiile lui Vasile Dîncu despre negocierile cu Rusia au fost doar pretextul care a stat la baza demisiei lui Vasile Dîncu. Surse politice au explicat pentru hotnews.ro că „președintele Klaus Iohannis ar fi fost nemulțumit de activitatea lui Dîncu ca ministru, gafe în plan extern și semnarea unor angajamente care ar fi pus statul român într-o poziție delicată”.

Cum joacă PSD și ce strategie are după demisia lui Dîncu

La nivel oficial, președintele PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat surprins de gestul lui Vasile Dîncu: „Am crezut că s-a depăşit momentul şi s-au adus explicaţiile la acea declaraţie”.

Dincolo de declarația oficială, Ciolacu a precizat că i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să preia interimar conducerea Ministerului Apărării, „în contextul experienţei pe care acesta o are în domeniul Apărării”.

De altfel, Marcel Ciolacu a lăsat de înțeles că social-democrații sunt dispuși chiar și la o cedare către PNL a portofoliului de la Apărare. Întrebat de reporteri dacă este posibil ca PNL să preia portofoliul Apărare, Ciolacu a răspuns: „Este posibil orice în politică”.

Neoficial însă, portofoliul vacant rămas la Apărare este un cartof fierbinte pentru Marcel Ciolacu. Surse social-democrate au declarat pentru hotnews.ro că în interiorul partidului există tensiuni privind numirea unui nou ministru. Europarlamentar și lider al PSD Brăila, Mihai Tudose face presiuni pentru numirea sa în Guvern.

„Tudose vrea să fie cu orice preț să fie numit ministru, dar miza cea mare pentru el este să fie numit la ministerul Energiei. Ciolacu vrea să lase liderilor PSD decizia revendicării unui alt portofoliu în Guvern. Este un artificiu pentru i-ar permite lui Tudose să revendice portofoliul de la Energie”, au explicat sursele citate.

Social-democrații se reunesc, luni după-amiază în ședința Biroului Politic Național pentru a decide dacă vor face o nominalizare pentru portofoliul rămas vacant la Apărare.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...