Cum a ajuns "doctorul în economie" Darius Vâlcov în fața judecătorilor. "Fără acest pas, nu se finalizează procesul"

Cum a ajuns "doctorul în economie" Darius Vâlcov în fața judecătorilor. "Fără acest pas, nu se finalizează procesul"

Plagiatul controversatului politician Darius Valcov ajunge in instanta. Magistratii de la Tribunalul Bucuresti iau in discutie miercuri, 20 ianuarie, anularea diplomei de doctor a fostului ministru de Finante, dupa ce Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis retragerea titlului de doctor, definitiv si irevocabil, scrie Ziare.com .

In urma verificarii lucrarii de doctorat, oficialii CNATDCU au constatat ca mai mult de un sfert din teza este plagiat.

Rectorul ASE: "E obligatoriu acest pas"

Reclamantul in acest caz a fost Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, unde Valcov si-a facut doctoratul.

"Suntem obligati de lege sa procedam asa, noi nu putem sa anulam diploma. Rectorul da o decizie de retragere a diplomei, dar in acelasi timp trebuie sa existe si o decizie a instantei in acest sens. In cazul de fata, in momentul in care am dat decizia de retragere a diplomei, am transmis catre instanta si solicitarea de a retrage legal, pe langa titlul de doctor si diploma aferenta", a declarat pentru Ziare.com profesorul Nicolae Istudor, rectorul ASE.

Potrivit acestuia, daca solicitarea catre instanta nu ar fi fost facuta, Darius Valcov ar fi putut ataca decizia universitatii, considerand-o ca fiind ilegala. "E obligatoriu acest pas. Fara el, nu se finalizeaza procesul", a completat rectorul.

Ce spune jurnalista Emilia Sercan, cea care a dezvaluit plagiatul

La randul sau, jurnalista Emilia Sercan, cea care a dezvaluit plagiatul fostului ministru de Finante Darius Valcov, a explicat pentru Ziare.com ca, potrivit unei proceduri relativ recente din legislatie, se face o distinctie intre titlul de doctor si diploma de doctor.

"Conform acestei proceduri, trebuie anulata si diploma de doctor, nu doar titlul de doctor, ele fiind privite ca doua chestiuni distincte. ASE indeplineste, pur si simplu, o formalitate care trebuie aplicata, prin deschiderea acestui proces care este, practic, o consecinta a faptului ca CNADCU a decis sa ii retraga in mod definitiv si irevocabil titlul de doctor lui Darius Valcov", a declarat jurnalista.

Peste 100 de pagini plagiate

Emilia Sercan, cea care a dezvaluit numeroase plagiate, spune ca, din analiza sa, peste 100 de pagini din cele peste 200, cate cuprinde teza de doctorat a lui Darius Valcov, sunt plagiate.

"Eu am verificat doar o jumatate din teza lui, e posibil ca, la o analiza mai atenta, procentul sa fie si mai mare", a precizat jurnalista de investigatie.

In ceea ce priveste posibilele foloase necuvenite dobandite de Darius Valcov gratie titulaturii de doctor si a diplomei, institutia de la care acesta ar fi obtinut foloase necuvenite se poate indrepta in instanta asupra fostului ministru pentru a-i cere inapoi sumele cuvenite.

30 de procese similare la Curtea de Apel Bucuresti

Nu doar ASE a apelat la instanta pentru anularea diplomei de doctor in cazul lui Darius Valcov, ci si Academia SRI. In 2020, institutia mentionata a dat in judecata nu mai putin de 30 de persoane care si-au plagiat lucrarile de doctorat.

Prin urmare, peste 30 de procese au fost inregistrate pe 13 iunie 2020 la Curtea de Apel Bucuresti pe numele celor carora Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) le-a retras titlul de doctor in ultimul an pentru plagiat.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale