Cum a ajuns Rusia să arunce pe front tancuri vechi de 60 de ani

Cum a ajuns Rusia să arunce pe front tancuri vechi de 60 de ani

La peste opt luni de când Rusia a lansat invazia Ucrainei, forțele ruse au pierdut nu numai zeci de mii de soldați, ci și jumătate din tancurile principale de luptă (MBT), conform unor date ale Departamentului Apărării al SUA.

Tancurile abandonate de ruși sunt reparate și operate de ucraineni

Într-o mișcare extrem de ingenioasă, armata ucraineană a folosit vehiculele abandonate și capturate pentru a-și „energiza” propriile măsuri defensive.

Conform subsecretarul pentru Politică pentru Apărare Colin Kahl fosta Armată Roșie „a pierdut probabil jumătate din tancurile principalede luptă” și și-a consumat mare parte a munițiilor ghidate de precizie, lucru demn de remarcat, deoarece din cauza sancțiunilor internaționale este puțin probabil ca Rusia să-și reaprovizioneze stocurile, conform warhistoryonline.com .

În primele zile ale invaziei ruse, Institutul Internațional de Servicii Strategice a plasat numărul total de tancuri în serviciu activ din arsenalul Rusiei la 2.800 de unități. De asemenea, organizația a estimat că 8.500 de vehicule blindate și 10.000 de tancuri care datează din epoca sovietică erau depozitate.

Estimările recente par să-i dea dreptate lui Colin Kahl. Site-ul independent de informații open-source Oryx a documentat cu imagini video sau foto pierderile rusești de la începutul conflictului și a transmis că forțele Kremlinului au pierdut 1.458 de tancuri, inclusiv T-62, T-72, T-80 și T-90, acesta din urmă fiind cea mai avansată astfel de mașină de luptă a Rusiei. Din acest total, 854 au fost distruse, 55 au fost abandonate, 62 au suferit pagube și 517 au fost capturate de ucraineni. Ca urmare a acestor pierderi, Rusia a fost nevoită să scoată din depozit tancuri și echipamente mai vechi, inclusiv T-62, care a fost introdus în serviciu în urmă cu 61 de ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”